Rätt tid att skåda vackra fåglar

Less på att sitta inne och häcka?
Varför inte ta en kikare och skåda fågel.

Bra kläder, fika, en kikare och ett fågellexikon. Mer än så behövs inte för att bege sig ut på fågelskådning, en lämplig sysselsättning i dessa coronatider.

Bra kläder, fika, en kikare och ett fågellexikon. Mer än så behövs inte för att bege sig ut på fågelskådning, en lämplig sysselsättning i dessa coronatider.

Foto: ROBIN HALDERT / TT

Luleå2020-05-05 16:18

Nu vaknar fågellivet till på riktigt och de flyttfåglar som lämnade för kylan kommer tillbaka till Norrbotten. Gunnar Tingvall leder en studiecirkel för fågelskådarnybörjare och när det handlar om Luleåområdet är han expert på var fåglarna finns.

Det finns några säkra platser.

– Det är Alvik och Ersnäsområdet. Nu börjar det tömmas ut lite där men det finns fortfarande kvar fåglar. Om några dagar blir det nog aktuellt med Smedsbyfjärden, det beror på snösmältningen, säger Gunnar Tingvall.

Vilka fåglar är det man ser just nu?

– Folk som inte är fågelskådare ser i allmänhet sångsvanar, gäss och tranor och nu börjar det komma änder och vadare. Det vi stort sett saknar är sångare för de äter ju insekter och det är inte så gott om dem nu (skratt).

Gammelstadsviken är en klassiker men det finns bra ställen riktigt nära centrala Luleå.

– Det bästa stället som inte kräver tubkikare eller avancerade kikare är Mjölkuddstjärnen. Det har börjat komma fågel dit, säger Gunnar Tingvall.

Visst går det att se annat än de vanliga fåglarna. Nyligen sågs fjällgås i Avan, exempelvis.

– Det är också ganska många som sett stäpphök, en släkting till den blå kärrhöken som var vanlig här förr i tiden. Den kommer österifrån och började komma på 90-talet. 

Gunnar Tingvalls favoritfåglar är lövsångaren och drillsnäppan, två fåglar han ofta kikade på i sin barndom. 

Men den fågel han helst vill se är mycket mer ovanlig.

– Då och då brukar man se rosenstare i Norrbotten. Den har jag på mins önskelista, säger Gunnar Tingvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!