Enligt en nationell rapport förekommer rasism i mer än var tionde skolklass. En tredjedel av eleverna på landets skolor säger att det är vanligt med nazistiskt klotter och 20 procent av rektorerna stöter på rasistiska attityder hos anställda på skolor.
Luleå kommun, landstinget samt Filmpool Nord står bakom "Tur och retur", som riktar sig till 2 800 ungdomar på högstadiet i Luleå.
Det är ett av sju projekt som Kulturrådet/Skapande skola bidragit till med 1,4 miljoner kronor.
Upprörd
Ingela Lekfalk berättar att hon under ett besök i Krakow blev väldigt upprörd över det som ägde rum under förintelsen. Efter besöket skrev hon föreställningen "Enkel biljett" som uppskattades på skolorna och ledde till att lärarna efterfrågade mer.
Ingela Lekfalk säger att främlingsfientlig verksamhet pågått länge i södra Sverige, men att den även börjar framträda i Norrbotten.
Under projektiden ska ungdomarna ska utifrån frågeställningar som - vad är svenskt, osvenskt, vilka fördomar har du, vilka egenskaper retar dig etcetera - skriva litterära texter som förhoppningsvis ska ge svar på när något övergår till att bli något annat.
- Vi vill få igång skrivandet, säger hon och förtydligar att målet är att nå individerna mellan 12-16 år.
Men det handlar också om andra sätt att uttrycka sig estetiskt. Under temadagar ska ungdomarna få arbeta med att göra kortfilmer, ta stillbilder. Dessutom ska föreläsningar ordnas, med personer som ungdomarna valt ut.
Utställning
I januari 2012 avslutas "Tur och retur" med en utställning i Kulturens hus, där elevbidragen ska visas. Den kortfilm som bästa gestaltar utanförskap får dessutom ett pris.
Sture Bryggman, skolchef i Luleå, beskriver den frodande rasismen som besvärlig. Något som skolorna måste jobba emot.
- Det är något som vi absolut inte får sopa under mattan, säger han.
Rasismen har fått starkare fäste
Det finns tecken på att rasismen fått starkare fäste. Därför startar ett långsiktigt arbete mot främlingsfientlighet, rasism och utanförskap.- Utanförskap är huvudtemat, säger projektledaren Ingela Lekfalk.
Ingela Lekfalk, projektledare för "Tur och retur", vill få fart på skrivandet bland ungdomar i Norrbotten.
Foto: Bengt-Åke Persson
Fotnot: Övriga sex projekt ska drivas på tio skolor och riktar sig till elever i årskurserna 4-9.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!