Allvarliga brister i vården av barn – risk de far illa

Handläggningen av ärenden som rör vården av barn och ungdomar i Luleå visar på allvarliga brister. Stickprov visar att det saknas bedömning om det finns risk för att barn utsätts för våld. "Allvarligt", säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S).

Barn som far illa i Luleå kommun riskerar att inte få det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till.

Barn som far illa i Luleå kommun riskerar att inte få det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till.

Foto:

Luleå2024-03-18 12:34

Luleå kommuns revisorer gav KPMG uppdraget att granska kommunens handläggning inom barn- och ungdomsvården på socialförvaltningen. Syftet var att bedöma om socialnämndens styrning och uppföljning är tillräcklig.

Genom stickprov, intervjuer och kontroll av dokumentation konstateras att det finns allvarliga brister. Konsekvensen kan bli att barn och ungdomar som far illa i Luleå kommun inte får det stöd och den hjälp de behöver och har rätt till.

Vid exempelvis stickprov visar utredningar, som rör misstanke om våld, att kommunen inte har gjort polisanmälan i något av de fallen. I två av utredningarna saknas också bedömning om det finns risk för att barnet utsätts för ytterligare våld.

Kan du kommentera, att det saknas bedömning av risken att utsättas för ytterligare våld?

– Om de sett att det finns brister måste det åtgärdas snarast. Det är jätteviktigt. Det är allvarligt om man har låtit barnen vara kvar i en sådan situation, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), ordförande i socialnämnden.

undefined
Bodil Wennerbrandt Sevastik (S), ordförande för socialnämnden i Luleå.

I flera fall har barnet inte fått komma till tals under utredningstiden.

– Vi har börjat titta på varför det är förlängda utredningstider, uppger ordförande.

Socialnämnden som har det yttersta ansvaret för verksamheten saknar i vissa delar ett systematiskt arbetssätt.

Vi rapporterade nyligen om ett fall där kommunen anmält sig själv enligt Lex Sarah efter att ett barnärende glömts bort och blivit liggande i åtta månader.

Verksamheten har haft ett ökat tryck och utmaningar med kompetensförsörjningen, vilket påverkat den. Trots att nämnden har fattat beslut om förbättringar bedömer kommunrevisorerna att den inte säkerställt att handläggningen sker i enlighet med gällande lagar och föreskrifter. Något som kan bidra till rättsosäkerhet.

– Det ska inte brista i rutiner så att det inte blir rättssäkert, säger Bodil Wennerbrandt Sevastik.

Socialnämnden måste skyndsamt säkerställa kontrollen, anser revisorerna, som vill se åtgärder på en rad punkter.

Ordförande har inte satt sig in i alla detaljer i rapporten ännu.

– KPMG ska ha en dragning på nämnden i nästa vecka och vi kommer ha möjlighet att yttra oss om rapporten. Det finns brister som de har kommit fram till och det måste åtgärdas. Vi har upprättat en handlingsplan med åtgärder och vissa saker är redan påbörjade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!