Råneåprofilen fick en hjärtinfarkt under en promenad

Två dagar innan nyårsafton drabbades 73-årige Kent Höglund av en hjärtinfarkt. Sonen Johan fick honom till en läkare och det kan ha räddat livet på honom.

Nu kan Kent Höglund åter ta sin dagliga milslånga promenad.

Nu kan Kent Höglund åter ta sin dagliga milslånga promenad.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2022-02-10 10:30

När Kent Höglund gick i pension efter ett långt yrkesliv som brevbärare ville han först skriva en bok om Råneås historia. Eftersom han har varit en lagspelare med hela 22 säsonger som A-lagsspelare inom fotbollen kände han att det nog skulle bli alltför ensamt att sitta hemma och skriva helt på egen hand. I stället föddes idén att börja arbeta med bygdens historia tillsammans med några kompisar hemma i Råneå. 
– Jag tänkte ska jag sitta i långkalsonger här hemma på Mjölkudden och skriva. Nä, det kändes roligare att få göra något tillsammans så vi startade en studiecirkel, säger han. 
 

Med hjälp av it-entreprenören Lars Sjöberg och en handfull kompisar utvecklade man sajten Raan.nu där alla som vill kan bidra med bilder. Där berättas delar av bygdens historia och det som gör den här satsningen så unik är att man har involverat de flesta byar i det som en gång ingick i Råneå kommun.
– Jag och Marie har ju bott på Mjölkudden sedan 1990 men jag kommer ju från Råneå och banden dit är starka, säger han. 
Med stolthet i rösten berättar han att Raan.nu har vuxit successivt och att man nu är uppe i mer än 1 200 medlemmar. 
De har skapat en liten folkrörelse i byarna och arbetet pågår kontinuerligt med att skapa nya texter och lägga upp nya fotografier. 
Vem som helst kan identifiera människorna på bilderna och också komma med egna minnen. 
– På så sätt blir väldigt många delaktiga. Det gör sajten levande. Det hade ju varit roligt om ännu fler hade skrivit, säger han. 
 

Under alla år har Kent Höglund också varit fysiskt aktiv. I cirka 35 år cyklade han runt Råneå och delade ut post – sommar som vinter. Efter pensionen år 2008 har han tagit en daglig promenad i hemstaden Luleå på en mil. 
– Jag har ju mina rundor här i Luleå där jag bor. Jag är väl lite av en tävlingsmänniska och jag är nästan lite manisk att få ihop den där milen varje dag, säger han och ler. 
Under jul var han och hustrun i Solna där de hälsade på hos sonen Johan Asplund. Under den dagliga promenaden kände han hur det började att gå tyngre och tyngre. 
– Jag fick stanna vid Mall of Scandinavia och vila. Hade inte alls samma ork. Men man är ju envis så jag fortsatte för jag skulle få ihop den där milen, berättar han. 
När han kom tillbaka kände han ett tryck över bröstet men han ville bara vila. Sonen Johan ringde 1177 och tog honom sedan in till Danderyds sjukhus där man kunde konstatera att hans far hade drabbats av en hjärtinfarkt. Ett läkarteam utförde en ballongvidgning i hjärtats kranskärl och satte också in en så kallad stent för att stadga upp kärlets väggar på platsen där proppen hade suttit. 
– Jag hade ju en infarkt för sju år sedan och då satt de också in en stent. Det var där som det än en gång hade blivit tätt, berättar han. 
Han kan nu tacka sonen Johan för att han drev på och förmådde sin rätt envise far att uppsöka läkarvård. 
– Har man fått en infarkt så är det lätt att få ytterligare en så det var nog en väldans tur att jag sökte läkarvård när jag gjorde det. Annars hade risken varit stor att jag hade varit hos Sankte Per nu, säger han på sitt humoristiska sätt. 
Och han hyllar verkligen personalen på Danderyds sjukhus: 
– Jag hamnade i de bästa händer. Otroligt fina och professionella. Jag är så oändligt tacksam. Och maten var också så fantastisk, man fick välja på tio rätter. Det var bättre än på krogen så jag ville nästan inte åka hem, säger han och ler. 
 

I dag går han åter sin dagliga promenad på en mil i hemstaden Luleå och han gör det med nyvunnen kraft. 
– Det är verkligen en skillnad. Jag blev ju successivt svagare men efter ingreppet är jag så mycket lättare i steget och i sinnet. Så jag är väldigt tacksam för den sjukvård som vi har, säger han. 
Och givetvis riktar han en extra kärleksfull tanke till sonen Johan Asplund. 
– Nog är det ju mycket tack vare Johan som jag lever i dag, säger han. 
Nu tar han sikte mot 22 februari 2023 när hans älskade IFK Råneå firar hundraårsjubileum som klubb. 
– Det är ju idrottsklubben i mitt hjärta. Där har jag varit engagerad i hela mitt liv och är det fortsatt. Tillsammans hoppas vi kunna markera föreningens födelsedag. Det är en klubb som har betytt så mycket för mig och för hela samhället, säger han. 
Vad har du att säga till andra om går med hjärtbesvär?
– Gör inte samma misstag som jag gjorde. Skjut inte upp besöket hos läkaren utan ta tag i det direkt. 

Fakta Raan.nu

* Bilderna läggs upp på webbplatsen. De samlas under den by där människorna på bilden har levt. 

 * Genom en snillrik webbsajt kan alla medlemmar sedan hjälpas åt att identifiera människorna på bilderna.

* I dag finns 14 877 unika personer som är identifierade med namn.

* Mer än 20 byar i Luleå kommuns norra del finns nu med. Varje by har sin egen administratör. 

* Medlemstalet är nu uppe i 1 215 familjer. 

* Namnet Raan är det gamla dialektala namnet för Råneå. 

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!