Ramadan- så påverkas kroppen av fasta

Fasta en del av dygnet som troende muslimer gör under Ramadan, påverkar inte kroppen särskilt mycket, enligt dietisten Anton Spett. "Kroppen är fantastiskt duktig på att hantera det vi utsätter den för", säger han.

Anton Spett är dietist inom Region Norrbotten. Han förklarar att fasta en del av dagen inte påverkar friska människor i någon större utsträckning. "Människor med exempelvis typ 1 diabetes ska inte fasta", säger han.

Anton Spett är dietist inom Region Norrbotten. Han förklarar att fasta en del av dagen inte påverkar friska människor i någon större utsträckning. "Människor med exempelvis typ 1 diabetes ska inte fasta", säger han.

Foto: Linda Kask

Luleå2024-04-06 11:00

Utan mat och vätska från soluppgång till solnedgång orsakade en lätt huvudvärk och mot slutet av dagen en bristande förmåga att fokusera för NSD:s reporter. I övrigt hände inget särskilt, förutom att toalettbesöken blev lätträknade och munnen kändes torr. 

Anton Spett är dietist inom Region Norrbotten och han bekräftar mycket riktigt att kortvarig fasta inte påverkar kroppen särskilt mycket, även om olika individer kan uppleva fasta på olika sätt. 

– När vi inte får i oss mat så har kroppen sina lager som den kommer att ta ifrån, både glykogen, alltså kolhydrater och från fettreserven. Den kan till viss del också ta energi från muskelnedbrytning och protein, vilket kanske inte är så gynnsamt i längden, säger han. 

Att fasta på det sätt som muslimer gör i samband med Ramadan är dock inte dramatiskt, enligt Anton Spett, men det vardagliga livet kan givetvis påverkas.

– En del människor känner sig tröttare när de inte äter. Även bristen på vätska kan vara ett problem, framförallt under den varmare tiden på året. 

Han konstaterar att vissa människor går ned i vikt, medan andra behåller samma vikt som innan. Vissa ökar till och med. 

– Det beror ju helt på vilken typ av mat och hur mycket mat man får i sig när man väl äter igen på kvällen. 

Fasta är vanligt förekommande även som metod för viktminskning och lyfts i olika sammanhang fram som något hälsosamt. Men enligt Anton Spett är det tveksamt vilka effekter det faktiskt har.

– När något blir trendigt är det vanligt att försöka förklara effekterna genom förändringar i exempelvis hormoner och blodsocker. Men egentligen är det förklädd viktnedgång det handlar om och den kan man uppnå genom andra typer av kalorirestriktioner. 

Han tillägger: 

– De studier av fasta som har visat på mer spännande effekter har i huvudsak gjorts på möss, som har en otroligt mycket snabbare metabolism än vi. De kan minska sin kroppsvikt med flera procent efter en dag utan mat. 

Inom religionen anses sjuka, äldre människor, småbarn och gravida utgöra en grupp som inte bör fasta. 

– Det är något även jag ställer mig bakom. För normalt friska personer finns inga risker med den här typen av fasta. Egentligen är det bara ett flyttat ätfönster det handlar om, man äter på kvällen istället för på dagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!