Ramadan är över - nu blir det fest

Ramadan är över. Nu är det fest i dagarna tre som gäller. I Spegelsalen i badhuset i Luleå samlades i går cirka 200 muslimer från hela Norrbotten. En av dem var Aya Younes, 2 år, som fick en present av församlingen.

Aya Younes, 2 år, är nyfiken på sin present. Men hon ska inte öppna den förrän hon kommit hem. FOTO: Kurt Engström FOTO: Kurt Engström

Aya Younes, 2 år, är nyfiken på sin present. Men hon ska inte öppna den förrän hon kommit hem. FOTO: Kurt Engström FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-10-01 06:00
I 30 dagar har muslimerna fastat mellan gryning och skymning. Men i går startade firandet av högtiden id al-fitr som följer på fastemånaden.
Människorna som kommer till Spegelsalen kramar om och gratulerar varandra, och de önskar: Trevlig id!
Alla barnen får var sin present av den Islamska föreningen - en leksak.
Extra god mat
Föreningen bjuder också på fika.
- De ensamkommande flyktingbarnen är också hitbjudna, säger ordförande Baby Thein.
I hemmen är det extra god mat med släkten som gäller - och fler presenter till barnen.
Dagligvaru-, kläd-, teknik- och leksakshandeln ökar försäljningen med sammanlagt 1 miljard kronor i samband med ramadan. Motsvarande ökning under julen är tolv miljarder.

Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, samt även den heliga fastemånaden.

Enligt profeten Muhammed inleds och avslutas fastemånaden när nymånen skådats. När ramadan inträffar skiljer sig från år till år, eftersom den muslimska kalendern är en månkalender.

Ramadan brukar
vara i 29 eller 30 dagar, beroende på när månen först visat sig. Måndagen den 1 september 2008 var officiellt den första dagen av ramadan i Sverige.

De troende förväntas
under ramadan uppträda väl, ge allmosor till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning.

Fastan bryts dagligen
vid solnedgången. Idealiskt görs det genom att äta dadlar och dricka mjölk eller vatten enligt profeten Muhammeds föredöme. Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer.

Fastan (sawm)
påminner människorna om hur beroende de är av Allah och antas därför leda till större ödmjukhet, sannfärdighet och medvetenhet om det gudomliga i skapelsen. Fastan gör att muslimerna förstår hur det är vara utan mat i en hel dag och de kan därför helhjärtat betala fattigskatten, allmosan zakat.

Ramadan avslutas
med högtiden eid al-fitr. Många muslimer brukar då under morgontimmarna bege sig till moskén för att be tillsammans.
 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om