Räkningen av personkryss till kommunen har börjat

Räkningen av personkryss är i full gång. I Luleå har just nu 13 av 45 distrikt räknats."Personkryssen infördes för att öka väljarnas inflytande", säger Charlotta Söderberg.

Personkryssen räknas just nu i länet.

Personkryssen räknas just nu i länet.

Foto: Roelof Stroetinga

Luleå2018-09-14 11:29

Det totala antalet personkryss är i skrivande stund (Klockan 14 på fredagen) uppe i 3 932 för partierna i kommunfullmäktige i Luleå, när 28 procent av dem har räknats. Några överraskningar märks inte så långt, i de allra flesta fall är det partiernas förstanamn på listorna som har fått flest kryss. Undantaget är Rättvisepartiet socialisterna, där kommunalrådskandidaten Liv Shange Moyo just nu är förbikryssad av mångårige gruppledaren i fullmäktige, Jonas Brännberg.

I Haparanda hade 75 procent av kryssen räknats, i Piteå 42 procent, i Gällivare 45 procent, i Arvidsjaur 25 procent, i Jokkmokk 20 procent, i Kiruna 12 procent och i Kalix nio procent. Räkningen har ännu inte påbörjats i de övriga kommunerna i länet.

– Meningen med att införa personkryss var att öka väljarnas möjlighet att påverka listorna, säger Charlotta Söderberg.

Ofta kvarstår de förstanamn som partierna har valt, men inte alltid. Några exempel på kandidater som har fått så många personröster att de har ändrat ordningen är Gustav Uusihannu (S), som Norrbotten media intervjuade tidigare i veckan och statsrådet och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, även han Socialdemokrat. I valet 2010 kryssade 17 674 norrbottningar Sven-Erik Bucht som riksdagskandidat och han gick från en åttonde plats på listan till en riksdagsplats. 2014 låg han i topp på listan och fick 10 550 personkryss.

1998 infördes frivilligt personval till riksdag, landstings- och regionfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet. Väljarna kan rösta på ett parti, men också på en av partiets kandidater i valkretsen. Även före 1998 kunde väljarna i viss mån påverka partiernas listor genom att stryka en icke önskvärd kandidat.

Personval- så fungerar det

Ett partis mandat tillfaller i första hand den kandidat som har fått fler än fem procent av partiets röster i valkretsen.

För att ta plats i kommunfullmäktige gäller dessutom att kandidaten måste ha fått minst 50 personröster. För landsting-/regionfullmäktige gäller 100 personröster.

Källa: Nationalencyklopedin, ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om