- Rakel fungerar mycket bättre än det gamla systemet. Det har en helt annan yttäckning, man kan kategorisera anropen så man bara hör det som angår en och så slipper vi avlyssning, säger Stefan Källström, sambandsansvarig.
Rakel täcker i stort sett hela Sveriges yta utom fjällen.
- Det är i högfjällterrängen det saknas täckning eftersom Rakel kräver elanslutningar. Eventuellt är det en lösning på gång men tills vidare kör vi med det gamla analoga systemet i fjällen.
Något på minussidan finns inte ännu i Norrbotten.
- Vi har kört provdrift på Rakel sedan vecka 7 och skarpt läge sedan i början av maj. Hittills har inget tillbud anmälts till mig i alla fall.
I södra Sverige har Rakel varit i drift under ett längre tag. Där är bilden en annan. Enligt statistik från Rikspolisstyrelsen inträffade ungefär 250 tillbud i fjol som berodde på fel i Rakel.
Bland tillbuden finns poliser som inte kunde kalla på förstärkning vid ett våldsamt hockeyderby i Globen, poliser som försökte avvärja ett självmordsförsök vid en strömförande järnväg men inte kom i kontakt med räddningstjänsten, dålig täckning vid duggregn och en jagande polis som fick fråga allmänheten i vilken riktning hans kollega sprungit eftersom radion inte fungerade.
Trots de många tillbuden anser Göran Krook, verksamhetsansvarig för Rakel på Rikspolisstyrelsen, att införandet av Rakel har gått förvånansvärt bra.
- Dålig täckning levde vi med under det gamla systemet också, då fick man flytta lite på sig. Men nu när Rakel har tagits i drift fungerar det bättre än det gamla systemet eftersom det har bättre täckningsgrad, säger Göran Krook till Nyhetsbyrån Siren.
Från och med igår skulle samtliga polismyndigheter i landet ha infört Rakel som sitt ordinarie kommunikationssystem.