Radiomastens äldreboende läggs ner

Luleå kommun lägger ner vård- och omsorgsboendet Radiomasten på Mjölkudden.
Personalen informerades om beslutet under onsdagen.

Foto:

LULEÅ2013-10-17 11:41

För två år sedan beslutade Luleå kommun att lägga ner vård- och omsorgsboendet Rödkallen på Örnäset. På onsdagen fattades beslutet att boendet Radiomasten på Mjölkudden går samma väg till mötes.

Första juli nästa år ska verksamheten vara avvecklad.

– Det ligger i vår äldrestrategi att avveckla gamla uttjänta servicehus, säger Margareta Bladfors-Eriksson (S), ordförande i socialnämnden.

Hon menar på att verksamheten i boendet, som idag har 35 lägenheter, kommer ske i samband med att det nya boendet på Bergviken öppnar. De boende på Radiomasten kommer att erbjudas platser på andra boenden och de anställda ska få ha på önskemål på var de ska placeras om de vill ha kvar sina anställningar.

– Det kommer ske enskilda samtal tillsammans med representant från oss och från kommunal. Sen får de ha önskemål om sin placering så de får en tillsvidareanställning i kommunen. Så har vi alltid jobbat, säger Maria Wallström, verksamhetschef.

Enligt Maria Wallström kan huset komma att nyttjas som Trygghetsboende för äldre eller studentbostäder.

– Det är väl det man kan nyttja de här gamla servicehusen till, säger hon.

I november kommer socialnämnden besluta om sin budget inför kommande år och Margareta Bladfors-Eriksson hoppas få med en vidare utbyggnad av Bergviken i planen. Den del som färdigställs till sommaren rymmer 72 platser.

– Där ligger ytterligare 72 platser. Det är ju föreberett för att hänga på ytterligare en flygel. Det kans stå färdigt 2016, säger hon.

Därmed kommer fler av de idag befintliga boendena i Luleå avvecklas.

– Med det kan vi avveckla före detta servicehus som inte är så bra gjorda för att sköta de mest sjuka.

När Luleå kommun är klar med sin omvandling av äldreomsorgen beräknar man spara in 122 miljoner kronor om året. Detta i och med att fler äldre ska bo kvar hemma istället för på boenden.

FAKTA Radiomastens vård- och omsorgsboende

Vård- och omsorgsboendet Radiomasten ligger i bostadsområdet Mjölkudden.

Boendet består av 35 lägenheter.

Här finns möjligheter för makar att bo tillsammans.

Husdjur är tillåtna på vissa avdelningar.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om