Sara Mattila, gruppchef för områdespolisen och kommunpolisen, och Ulrika Nygård, preventionssamordnare Luleå kommun, samverkar för att det ska bli en lugn valborgshelg.
– Det här är starten på våren och sommaren, då många unga träffas utomhus och då vill vi vara ute och synas, säger Sara Mattila.
Socialförvaltningen kommer att ha fyra trygghetsfältarbetare ute och även polisen förstärker med extra resurser.
Ungdomars alkoholvanor har förändrats sedan början av 2000-talet med en halvering av hur många som har provat att dricka alkohol i årskurs nio. I dag ligger siffran på cirka 40 procent. Men målet är att ingen ska dricka före 18 års ålder.
– Vi vet att när man börjar tidigt är risken för beroendeutveckling och skador mycket större, säger Ulrika Nygård.
Dessutom ökar risken för både olyckor och brott. Det gäller till exempel olaga hot, misshandel och rattfylla på moped och i a-traktor.
Men också risken att utsättas för brott ökar om man är berusad.
– Du hamnar i en särskild utsatthet, kanske inte lämnar en plats du borde ha lämnat eller går till platser du inte borde ha varit på. Det är vanligare att utsättas för till exempel ofredanden och sexuella ofredanden om man själv är berusad, förklarar Sara Mattila.
Men är det inte meningen att man ska vara ute och ha roligt när man är ung?
– Jo, barn ska ju bli vuxna och måste få vara ute i världen. Oftast bringar det väldigt mycket gott med sig. Men vi får aldrig ta vår hand i från dem, säger Sara Mattila.
Vad skulle ni själva göra om er tonåring skulle ut på valborg?
– Fråga vart de ska, vem de ska vara med, säg att du är tillgänglig för samtal vad som än händer. Berätta att du är orolig och inte vill att något ska hända. Skapa små nätverk med kompisarnas föräldrar, så att ni kan samverka, säger Sara Mattila.
Är det föräldrafritt hemma kan man be grannen hålla koll, för det sprids ofta rykten om föräldrafria fester i sociala medier och sedan kan det spåra ur.
Till sist gäller det också att se till att barnet kommer hem tryggt.
– Sitt gärna uppe och vänta. Att ställa en klocka för att se till att barnet kommer hem uppgjord tid är ett alternativ, säger Ulrika Nygård.
Den som inte orkar hålla sig vaken själv kan be barnet stänga av klockan vid hemkomsten, så att man vaknar av alarmet om barnet inte dyker upp.
Droger förekommer också, men är inte särskilt kopplat till valborgshelgen. Ungefär sju procent av ungdomar i årskurs nio har provat narkotika och 15 procent i årskurs två i gymnasiet, visar nationella siffror.
– Det här är något du som förälder alltid ska vara observant på. Fråga, var nyfiken och intresserad av din ungdom och vad som pågår i livet och gör det vid rätt tillfälle när stämningen är öppen, säger Sara Mattila.
Förändrat umgänge, ökat behov av pengar, dalande skolresultat och skolk är varningstecken.
Boffning är inget de ännu ser någon mätbar ökning av, men är uppmärksamma på signalerna. En ny drogvaneundersökning där frågan om boffning har ställts är gjord och analyseras nu.
– Det här är något vi alla måste hjälpas åt att vara uppmärksamma på. Även ungdomar behöver säga till om de är oroliga för att en kamrat är illa ute på något sätt, säger Ulrika Nygård.
De tycker inte att man ska tveka att titta i sitt barns väska eller på rummet om man har en magkänsla att något inte står rätt till.