Vid ena sidan av Lulsundskanalen var det under söndagen tomt i de ställningar där livbojarna vanligtvis sitter placerade och bojarna flöt omkring i Björkskatafjärden. Där låg de kvar under måndagsmorgonen, fyra i Björkskatafjärden och tre i Lulsundskanalen. En boj som kom flytande i kanalen lyckades vi fiska upp och placera i en av de tomma livbojstationerna. Även en lång räddningshake hade kastats i vattnet.
Luleå kommun kontrollerar sina livbojar och annan räddningsutrustning, 68 stationer, en gång i veckan. Att så många bojar försvunnit från sin plats på en och samma gång sker inte ofta.
– Det där är ovanligt, att det sker i den omfattningen, säger Jonas Teterin Stedt, parkmästare i Luleå kommun.
Överlag är Luleå tämligen förskonat från stölder och annan skadegörelse på räddningsutrustning. Det händer, men inte ofta.
– I Södra hamn kan det vara bus nån gång på sommaren där någon kastar i en boj. I Norra hamn har vi problem med stegarna, det finns ett pumphus där man hoppar ifrån och där man använder räddningsstegen för att klättra upp. När vi ser det så ringer vi polisen, säger Jonas Teterin Stedt.
Luleå kommun hade kännedom om skadegörelsen under måndagsmorgonen och planerade att samla ihop bojarna under dagen.
– Bojarna ska upp igen så fort som möjligt, de vi hittar eller nya bojar, säger Jonas Teterin Stedt.
Att förstöra eller stjäla räddningsutrustning är ett brott och den som blir påkommen kan dömas till böter för skadegörelse.