Misstron mellan politikerna och Svartöstadsborna är total, dels efter beslutet att lägga ner områdets skola och dels på grund av diskussionerna om att riva ett antal av husen i området. Bland annat det anrika Ängsbygården som kommunen äger.
Trots att kommunen på torsdagsmorgonen meddelade att de ska försöka rädda Ängsbygården och tre andra hus i Svartöstan var känslorna mycket upprörda. Bland annat för att de boende i fastigheterna inte informerats om planerna i förväg. När kommunen under torsdagen skulle informera media försökte flera boende tränga sig in, vilket först politikerna försökte stoppa, med hänvisning till att det var ett stängt möte.
– Vi har drivit den här frågan jättelänge, för att det ska finnas hyresrätter i Svartöstan, för att de hotade husen ska vara kvar och vi har känt att det ändå finns en dialog. Men inget av det här har nämnts. I morse fick jag av en slump reda på om den här pressträffen och då känner vi oss ganska överkörda, säger Anna Widén, en av de boende i Ängsbygården.
– Det vore rimligt att vi fått reda på att det finns ett förslag.
Även förslaget om räddningsförsöket möts med skepsis.
– Det är bra att man valt att se över planen för en del av husen, men det är ändå en besvikelse att man inte ser över hela Svartöstan. Vi vill ha en utbyggnad av området, säger Anna Widén.
I det förslag som nu läggs kommer detaljplanen för Ängsbygården göras om, så att den tillåter bostäder. Därefter ska huset säljas. Tre andra hus på Sandgatan, i dag bostäder, ska också försöka säljas som kontorsfastigheter. Alla byggnader ska säljas i befintligt skick.
– Vi har tagit intryck av både inventeringen och de synpunkter som kommit in. Husen är i stort renoveringsbehov, men vi vill försöka undvika rivning, säger Malin Lagerwall, chef för kommunens stadsplaneringsavdelning.
– Vi gör bedömningen att den kan vara kvar som bostäder och vi vill pröva detta, bland annat med påverkan från industribuller, säger Malin Lagerwall.
Enligt Lenita Ericson (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden, är Svartöstan bevarandevärd.
– Vi har en detaljplan som reglerar hur stadsdelen behöver se ut för att kunna bevaras och vi ser att det är svårt att ändra hela den. Spontant ser det här bra ut, säger hon.
– Att börja rucka i den begränsning som finns skulle kunna mota hela Svartöstan. Eller industrin.
Vad händer om ingen vill köpa husen?
– Då genomför vi inte planen. Vi söker nu intressenter samtidigt som vi påbörjar planen.
Anna Widén och de andra boende i huset kommer undersöka möjligheterna att köpa det. Men helst vill de ha kvar hyresrätterna.
– Vi har talat om att försöka bilda ett kooperativ i Svartöstan som hyr ut lägenheter, säger hon.