Räddningschefen: "Blir inte jättestor skillnad"

Att Luleås nya brandstation hamnar på Lilla Mjölkuddsberget ska inte behöva påverka uttryckningstiderna nämnvärt. "Men vi måste hitta trafiklösningar", säger Patrik Bylin, chef för räddningstjänsten i Luleå.

UTREDS. Brandstationen ska flyttas och Lilla Mjölkuddsberget är ett alternativ som utreds. Det skulle inte påverka uttryckningstiderna nämnvärt, enligt räddningschef Patrik Bylin.

UTREDS. Brandstationen ska flyttas och Lilla Mjölkuddsberget är ett alternativ som utreds. Det skulle inte påverka uttryckningstiderna nämnvärt, enligt räddningschef Patrik Bylin.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2016-09-16 19:23

Räddningstjänsten har varit med från början i arbetet med att skapa en ny brandstation i Luleå. Ambitionen har hela tiden varit att ha en brandstation, det vill säga stänga igen den i Gammelstad – men ändå ha kvar acceptabla uttryckningstider till Världsarvet i Kyrkbyn och till Sunderby sjukhus.

NSD kunde tidigare i veckan berätta att Luleå kommun nu skissar på att placera den nya brandstationen på det som kallas för Lilla Mjölkuddsberget, vilket ligger bakom Beijer byggmaterial ute på Porsön, nära järnvägen.

LÄS MER: Här kan nya brandstationen hamna

Placeringen norr om stan passar räddningstjänsten, enligt Bylin.

– Lilla Mjölkuddsberget är riktigt bra ur vårt perspektiv men vi måste hitta trafiklösningar för att komma ut mot Gammelstad, E 4:an och 97:an, och sedan en trafiklösning in mot centrala stan, säger Patrik Bylin.

Men ni hamnar längre bort från exempelvis Bergnäset och Hertsön?

– Ja, men det blir inte jättestor skillnad. Vi har gjort köranalyser med kartprogram, till Sunderby sjukhus, Svartöstaden med industrin och flygplatsen. Det är de tre områden som vi vill hitta så bra anslutning till som möjligt. Och då är Lilla Mjölkuddsberget okej, säger han.

Men att gå från två enheter, till bara en – är en försämring. Det vill han inte sticka under stol med.

– Den här kommunen är förhållandevis stor, och växer. I sörbyarna har vi ingen verksamhet. Sedan har vi skärgården, som det blir mer och mer verksamhet i. I den ny organisationen ville vi lyfta in de två aspekterna också, och vi har bättre förutsättningar om vi är på ett ställe, säger Bylin.

Placeringen räddningstjänsten har i dag är bra, menar han. Mitt i centrala Luleå.

– Den är fantastiskt bra, utifrån hur man kan nå de olika områdena men huset är gammalt. SOS Alarm certifieras utifrån EU-normer, och den lokalen vi har i dag klarar inte de nya certifieringarna. Vi vill vara med SOS Alarm och de med oss. Dessutom är det här attraktiv tomt, man vill ha något annat än brandstation här. Och den resan är vi med på, säger Bylin.

Innan september slut ska utredningen, om det går att samlokalisera återvinningscentralen, Logementet och räddningstjänsten på en och samma plats, vara färdig. En stor fråga i hela arbetet handlar om miljön och det faktum att delar av Lilla Mjölkuddsberget i så fall kommer att exploateras.

– Ska man bebygga området måste man ta ned berget på någon nivå, det går inte att bygga där i dag. Det tittar vi på, hur stor del kommer att beröras?, säger Daniel Rova, planarkitekt på avdelningen stadsplanering, som har hand om detaljplanen för området.

Tanken är att detaljplanen ska gå ut på samråd vid årsskiftet och att en ny brandstation ska kunna stå klar 2019/2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om