Luleå kommun presenterade i mitten av november ett förslag till ny detaljplan som innebär en förtätning på Gültzauudden. Utredningen om de cirka 100 planerade lägenheter i parkområdet vid Repslagargatans yttersta spets har tagit fyra år och är kanske Luleås mest omtvistade bostadsprojekt.
När samrådet avslutades i veckan hade ett 25-tal synpunkter lämnats in. Luftfartsverket, Försvarsmakten och PostNord har inget att invända, men det har däremot boende på Udden som tillsammans står för 14 kritiska skrivelser.
Längst går dock Länsstyrelsen som på punkt efter punkt ifrågasätter planerna. Norr Media har under fredagen utan framgång sökt Willy Sundling, chef på enheten för samhällsplanering och kulturmiljö.
Länsstyrelsen ifrågasätter att de tre flerfamiljshusen är placerade på strandskyddad mark. Normalt omfattar strandskyddet 100 meter från vattenbrynet.
Den reagerar också på att det tilltänkta byggnaderna inte placerats på översvämningssäker nivå. Det fattas 50 centimeter, vilket kan medföra problem för anläggningens drift vid översvämningar.
Länsstyrelsen reagerar även över placeringen av småbåtshamnens båtupplag. "Gällande föreslagen utvidgning av småbåtshamnen saknas motivering från kommunen varför båtföreningens behov av nytt båtupplag måste lösas inom strandsskyddsområde och varför en sådan lokalisering väger tyngre än strandskyddsintresset."
Ett varningens finger höjs över den förorenade marken. Metaller och PAH-föreningar har hittats vid flera provpunkter. "Vid bostadsetablering finns långsiktiga hälsorisker förknippade med inträngning av ångor i byggnader och exponering för ytliga föroreningar."
Yttrandet innehåller oro för att bygget ska medföra att föroreningar sprids till älven, att natur- och kulturmiljö ska påverkas negativt och det efterlyses en analys för hur trafikmängden kommer att påverkas.
Nu ska Luleå kommun sammanställa synpunkterna. Planchef Frida Lindberg vill i dagsläget inte kommentera kritiken.
– Vi har inte hunnit ta ställning till Länsstyrelsens yttrande som kom för två-tre dagar sedan. Vi kommer att gå igenom skrivelsen för att se om vi delar Länsstyrelsens bedömning eller om det är något behöver förtydligas eller förändras i detaljplanen. Det kan påverka hur vi driver ärendet vidare, säger planchef Frida Lindberg.