Pyssel ett lyft för Lärkan

I går julpysslade eleverna på Lärkan i gymnasiebyn i Luleå.Det var på initiativ av elevrådet.- När man var liten fick man förbereda sig mycket inför julen genom pyssel och annat. Vi ville återuppleva känslan att göra något och mysa tillsammans, säger Lilly Häggbom.

Glada över pysseldagen. Från vänster Paulina Lundström, Marielle Peensaar, Emelee Carter, Lilly Häggbom och Julia Degerkvist. "Jag har gjort apelsiner med russin", säger Lilly. FOTO: Eva Sjögreen

Glada över pysseldagen. Från vänster Paulina Lundström, Marielle Peensaar, Emelee Carter, Lilly Häggbom och Julia Degerkvist. "Jag har gjort apelsiner med russin", säger Lilly. FOTO: Eva Sjögreen

Foto: Eva Sjögreen

LULEÅ2009-12-05 06:00
Vi möter fem elevrådsrepresentanter i Stilla rummet intill elevfiket där det pysslas för fullt och där lärare och elever underhåller med musik och sång.
Eleverna är Marielle Peensaar, Paulina Lundström, Emelee Carter och Julia Degerkvist som alla går estetiska programmet och Lilly Häggbom som går hantverksprogrammet.
De är alla festligt och fantasifullt klädda dagen till ära.
De berättar om hur viktigt det är med en bra och lugn skolmiljö som ger alla bästa tänkbara chans att lyckas med skolarbetet.
Att ingen känner sig utanför är den allra viktigaste ingrediensen i det.
Elevrådets initiativ
Elevrådet har initierat alltifrån arbete mot användning av droger till dagens julpyssel.
- Vi vill inte ha en omgivning med folk som är drogpåverkade. Det är dåligt både för de själva och för oss, säger Emelee Carter.
- Det handlar om deras hälsa men också vår hälsa eftersom vi blir stressade av att se någon använda droger, säger Marielle Peensaar.
Tjejerna påpekar att det inte har förekommit mer droger på Lärkan än någon annanstans i gymnasiebyn och det bästa av allt: Nu förekommer det inte alls på Lärkan så vitt de vet.
- Vi har varit ute i klasserna och pratat. Och vi har berättat för rektorn vilka som använder droger och hon har tagit upp det med dem på ett bra sätt så att de slutat. Jag vet att några har tackat henne för att hon brydde sig och fick dem att sluta, säger Emelee Carter.
Bra förhållande
När vi har kommit så långt i intervjun kommer rektorn, Vivianne Lindgren, in i rummet. Hon öser beröm över elevrådet som hon tycker sprudlar av goda ideer och tar tag i allt som behöver göras på skolan.
Eleverna svarar med att tala om vilken lyssnande och engagerad rektor Vivianne är - liksom lärarna på skolan.
- Vi har ett väldigt bra förhållande. De bryr sig alltid om vad vi tycker och de går till exempel inte in i personalrummet och fikar utan fikar med oss istället, säger Marielle Peensaar.
I dag är det julpyssel som gäller. Det pågår lektioner som vanligt men på rasterna har alla skolans elever möjlighet att slå sig ner i elevfiket och tillverka julsaker av framdukat material.
Vivianne Lindgren påpekar att man i dag inte umgås så mycket över generationsgränserna som tidigare och att många elever har separerade föräldrar och tillbringar julen på två olika ställen.
- Därför är det också av speciellt värde att vi har en gemenskap här, säger hon.
Minns med saknad
En av eleverna berättar att hennes föräldrar just har separerat och att julen som väntar blir annorlunda mot tidigare jular då alla varit samlade.
Lilly Häggbom minns med saknad sin barndoms jular med allt pyssel och all gemenskap.
- Jag älskade julkalendern "Mysteriet på Greveholm" och i dag visar vi den i aulan hela dagen, säger hon.
Emelee Carter berättar om en önskelista där alla som velat fått skriva vad de önskar.
Den ska sedan hängas på väggen i elevfiket.
- Någon önskar en kram. En enhörning och en helikopter är två andra önskningar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om