Pynta som mormor
Inredningstrenden i höst är grått i alla skalor. Och när vi väl skapat en neutral bas pyntar vi gärna individuellt med loppisfynd, arvgods från mormor, hemslöjd eller utvalda ting från andra delar av världen.
Fotograf: Extern
Foto:
- Att till exempel duka ett bord med supermoderna tallrikar i kombination med krusidulliga skålar man ärvt. Jag tror på mer individualism, att det syns vem som bor i hemmet.
Inredningsvärlden, liksom många andra kreativa branscher, består av reaktioner och motreaktioner. Knappt har vi sett slutet på skinande vita våningar med ett ensamt fång liljor som blickfång förrän det är dags för mörkare färger och pynt.
I höst har de flesta möbelföretagen en svart soffa i sin kollektion och svarta kök. Gärna med någon accentfärg, det är superhett. Lotta Agaton som till vardags blandar reklamuppdrag med reportage för tidskrifter som Wallpaper och Residence - spår att vi kommer att pynta mer, men betonar att detta kräver en snygg, neutral grund.
- Jag tror att vi kommer att ställa fram keramik, arvgods, saker som vi köpt på resor. Vi är trötta på rum som domineras av fondtapeter som är likadana som hemma hos alla kompisar.
Lotta Ahlvar, vd på Svenska moderådet, talar också om mer detaljrika och sinnliga hem där vi bonar in oss.
- Många textilier har lyxkänsla i höst. Vi ser plädar i kashmir och kuddar i siden och sammet, gärna dekorerade med små rosor eller fjädrar.
Ahlvar gör dock inte helt tumme ner för minimalismen.
- Det finns parallella trender och korsbefruktningar. Jag kan tänka mig ett minimalistiskt hem där man ställer fram en svulstig barockljusstake.
Trendanalytikern Philip Fimmano, som arbetar för den Parisbaserade trendgurun Li Edelkoort och som nyligen besökte Sverige, bekräftar att en mer dov färgskala kommer att leta sig in i bostäderna. Han spår att vi kommer att inreda i olika nyanser av grått och leva lågt, på luddiga mattor med låga möbler, men att vissa objekt lyfts fram på piedestaler.
- Våra hem blir som museer, säger han.
Fimmano har tillsammans med Edelkoort tagit fram utställningen North meets South som under sommaren visats på Nordiska museet i Stockholm. Idén växte fram när duon reste i Afrika och i Norden och upptäckte många slående likheter vad det gäller mönster, formspråk och material hos möbler, vardagsföremål och textilier. I takt med att vi reser allt mer, både i verkligheten och genom att surfa på internet, blir det vanligare att trender och beteenden dyker upp samtidigt på olika platser i världen, resonerar Fimmano. Han tror att Europa kommer att närma sig Afrika i snabb takt eftersom förståelsen mellan Europa och USA har minskat. Men söderut finns nya marknader och möjligheter i samma tidszon som Europas.
Fimmano noterar också att det afrikanska formspråket blivit mer vitt samtidigt som mycket nordiskt görs i svart. Det har blivit trendigt att vitmåla den klassiska senufostolen, som görs i mörkt trä i bland annat Elfenbenskusten. Och här i norr har möbler från en av de mest klassiska formgivarna, finländske Alvar Aalto, kommit i en ny svart utgåva signerad designern Tom Dixon.
- En intressant växling pågår. Och samtidigt hävdar vetenskapsmän att nord- och sydpolerna håller på att byta plats, säger Fimmano.
En annan tendens rör morgondagens konsument, en person som sett terrordåd och naturkatastrofer - åtminstone på tv. Det gör att vi ställer högre krav på de varor vi köper. Produkterna i våra shoppingpåsar får gärna vara lokalt tillverkade eller gjorda av återanvänt material som tillverkats av kollektiv av utsatta grupper. I det sammanhanget slår Fimmano även ett slag för handgjorda ting och svensk hemslöjd, som håller på att bli mycket populärt utanför Sveriges gränser.
Lotta Agaton instämmer.
- Vårt svenska kulturarv är viktigt. Näverkorgar, samekonst, kurbitsmålningar - allt det är ting med själ, säger hon. Vad det gäller hemmets planering så förordar Lotta Agaton att det någonstans finns en möjlighet att vara i fred, en plats dit vi kan gå om vi vill tänka, läsa eller meditera eftersom dagens hus fortsätter att vara mycket öppna.
Vidare tyder mycket på att det traditionella arbetsrummet försvinner från våra hem, i takt med att vi blir mer och mer trådlöst uppkopplade. Tv-rum är inte heller relevanta, de flesta har den platta skärmen som en tavla i köket eller i sovrummet.
- Sovrummet är ?det nya köket? - den plats där vi umgås, jobbar och underhålls, säger Lotta Ahlvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!