Det var vid lunchtid på Annandag jul som det dramatiska inbrottet skedde på rättscentrum, som inrymmer polisen, Luleå tingsrätt, Kriminalvården och Kronofogdemyndigheten.
En mycket aggressiv man i 45-årsåldern krossade glasdörrar och fönsterrutor i ett närmast psykotiskt, deliriskt tillstånd och greps till slut i Kriminalvårdens lokaler när han också påtvingades spotthuva.
Han misstänks för grov skadegörelse och grovt olaga intrång, samtidigt som frågorna hopar sig kring hur en obehörig person kunde ta sig in i en byggnad med verksamheter klassade som samhällsviktiga skyddsobjekt – och hur fastighetens yttre så kallade skalskydd fungerar?
Enligt våra uppgifter skedde intrånget nämligen från baksidan av fastigheten – utan att mannen behövde orsaka åverkan på någon av ytterdörrarna.
Detta indikerar att de antingen stod olåsta eller i annat fall var ur funktion på grund av snö- och isbildning eller andra tekniska orsaker.
Specialfastigheter, som äger och förvaltar såväl rättscentrum som andra domstolar, polisfastigheter, kriminalvårdsanstalter och ungdomshem i landet, vill först endast lämna skriftliga kommentarer i ärendet.
"Vi ser allvarligt på att personen tog sig in byggnaden", skriver kommunikationschef Hanna Janson och beskriver vidare att företaget behöver vidta åtgärder kopplade till just skalskyddet, dock utan att gå in på närmare detaljer.
Senare återkommer Patrik Nyberg, säkerhetschef inom Specialfastigheter, för kommentarer per telefon.
– Olyckligt att detta kunde ske. Därför gör vi en incidenthantering, då det troligtvis är rutiner som har brustit.
Vilka rutiner då?
– Det är detaljer som vi inte kan gå in på men generellt kan det handla om entréer som kan ha varit öppna, kopplat till portkoder och liknande. Därför utreder vi internt nu, kring hur detta kunde hända, hur personen tog sig in och annat i händelseförloppet.
Någon av ytterdörrarna till rättscentrum måste rimligen ha stått öppen eller olåst?
– Jag kan inte säga om någon dörr stod öppen eller inte, eller vilken grad av åverkan det eventuellt har varit. Men är det något vi behöver komplettera kring våra rutiner, får vi avgöra det utifrån vad vår utredning visar. Vi jobbar strukturerat med säkerhetsförhöjande åtgärder hela tiden, säger Patrik Nyberg.