Psykoterapeuten om fitnesstrenden: Hårfin balansgång

Fitnesskonton är en stor trend i sociala medier. Positiv pepp eller ohälsosam hets – gränsen kan vara hårfin, enligt psykoterapeuten Inger Thurfjell som möter människor med ätstörningar i sitt yrke.

"Träning, hälsa och gemenskap kring det gemensamma intresset är i grunden positivt, men det finns en fara med snedvridet kroppsideal och dåligt mående", säger Inger Thurfjell, psykoterapeut.

"Träning, hälsa och gemenskap kring det gemensamma intresset är i grunden positivt, men det finns en fara med snedvridet kroppsideal och dåligt mående", säger Inger Thurfjell, psykoterapeut.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2021-09-15 19:00

Tips på övningar för en putigare rumpa, proteinrika matlådor och träning som bränner fett. För den som vill inspireras till ett hälsosammare liv finns en uppsjö av träningskonton att ta del av på bland annat Instagram. De kan fungera som motivation för att själv leva hälsosammare.

– I grunden är det positivt att inspirera till en hälsosam livsstil med träning och bra mat. Det är positivt med gemenskap där man stöttar varandra. Men det finns också en fara med att ha alla fitnesskonton i flödet och att ständigt bli matad med bilder på perfekta kroppar. Vad händer med mig om jag inte kan uppnå idealet? En dålig självkänsla kan förstärkas och det kan till och med leda till ätstörningar, säger psykoterapeut Inger Thurfjell, Luleå, som bland annat är specialiserad på ätstörningsproblematik.

Det är viktigt att komma ihåg att bilder ibland kan vara omsorgsfullt arrangerade och har tagits om otaliga gånger för att få den rätta vinkeln.

– Normen för hur en kvinna ska se ut blir snedvriden och ouppnåelig. Som motvikt vore det bra att också följa kroppspositiva konton, som visar att alla kroppar är bra och värda att älskas. Träning är viktig för kroppen och kan stärka självförtroendet, men självkänslan sitter djupare än så och det är väldigt viktigt att må bra i själen också. Det är något vi vuxna borde prata mer om med våra ungdomar, både i skolan och hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!