Med den andra vågen av coronaviruset har också den andra vågen av psykisk ohälsa sköljt över oss.
– Jag upplever att människor är räddare för corona nu än vad de var i våras. Virushotet kryper allt närmare, man känner fler som drabbats och till och med dött. Vi är dessutom inne i årets mörkaste period, vilket påverkar hälsan, säger Inger Thurfjell, psykoterapeut.
Hon säger att de som mår sämst just nu är personer som lever ensamma och människor som redan haft en begynnande psykisk ohälsa före pandemin.
– Vi är flockdjur. Vi föds in i en flock, växer upp i en flock och jobbar i flock. Nu måste många jobba hemifrån och vissa vågar överhuvudtaget inte ta sig ut ur hemmet. Många naturliga samlingspunkter har dessutom stängt. Den ofrivilliga ensamheten kan göra att man känner sig övergiven, säger Inger Thurfjell och nämner, som ett exempel, en person som är sjukpensionär och lever ensam.
– Det kan vara extra tufft och man blir väldigt sårbar när det inte längre finns några naturliga sociala sammanhang.
Inger säger att vissa personer har en större sårbarhet vid förändringar i livet. De kan ha lätt för att misströsta och nära till ett katastroftänkande. Myndigheternas blixtinkallade pressträffar kan upplevas som en domedagspredikan.
– Jag tycker inte att vi ska stänga av tv:n och radion eller sluta läsa tidningar. Det är viktigt att ta del av informationen. Att lyssna på nyheterna och att prata om det är ett sätt att bearbeta de svåra känslorna. Dessutom kommer det också ljusglimtar i pandemimörkret, exempelvis nyheterna om framstegen med ett nytt vaccin.
För en del kan distansarbete vara tungt och svårt, man saknar kollegor att bolla med och man saknar de gemensamma fikastunderna.
– Då kan det vara extra viktigt att ses över en digital kopp kaffe. Överhuvudtaget tycker jag att man ska hålla kontakt med varandra via exempelvis Skype. När vi kan se varandra medan vi pratar minskar vi känslan av ensamhet.
Inger lyfter också vikten av att vistas ute i friska luften, i naturen, och kanske träffa vännerna på en promenad, eller en gemensam grillstund.
– Vi behöver kontakt med andra. Mitt tips är också att öva på att se det positiva som finns i ens liv.
Det viktigaste rådet är att den som helt tappat lusten att leva ska söka hjälp.
– Då ska du vända dig akut till ditt närmaste sjukhus.