"Psykisk ohälsa ökar för mycket"

Annica Strandhäll är socialförsäkringsminister. Hon har ett förflutet som ordförande för SKTF, sedermera Vision, där hon bland annat agerade i frågor som mobbning och psykisk ohälsa på jobbet.

Viktigt. "Jag tror att det är viktig att fler får höra berättelser från andra i liknande situation", säger socialförsäkringsminister Annica Strandhäll.

Viktigt. "Jag tror att det är viktig att fler får höra berättelser från andra i liknande situation", säger socialförsäkringsminister Annica Strandhäll.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Luleå2017-02-04 07:00
Är mobbning på jobbet ett stort problem?

– Allt för många mår dåligt på jobbet, psykisk ohälsa ökar allt för mycket på landets arbetsplatser. En hel del av det kan bero på mobbning eller på andra vis relation till chef och arbetsgivare.

Är det fel att lämna över problemet till fack och arbetsgivare? Är de kapabla nog att hantera detta? Krävs det lagar och förordningar?

– Arbetsgivaren måste ha ansvar för arbetsmiljön. Som gammal fackförbundsordförande är jag övertygad om att frågor som rör anställningsskydd bäst hanteras av arbetsmarknadens parter. På det här området kan de däremot göra mer. Samtidigt finns ett antal lagar om arbetsmiljö, anställningsskydd och mot diskriminering. Det är så den svenska modellen fungerar och jag tycker i grunden att den fungerar väl.

Är mobbning på arbetsplatserna ett större problem inom stat och kommun än inom privat verksamhet?

– Jag tror att problemen skiljer sig väldigt mycket från arbetsplats till arbetsplats. Det finns fantastiska chefer i stora delar av offentlig sektor, men vi har i stora delar inte prioriterat hur människor har det.

Vem ska ge sådana som Lena Wallgren hopp?

– Jag är genuint glad att ni lyfter berättelser om hur man har det på jobbet. Jag tror det är viktigt att fler får höra berättelser från andra i liknande situation. Jag tror att stöttande fackförbund är en viktig nyckel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om