Rita Sundbergs döttrar är besvikna på att deras mamma inte fick någon akuttid hos psykiatrikliniken i Sunderbyn, trots att hon – som de berättar – ringde och grät och bad om att få prata med någon.
Jeanette Nordberg får utifrån sekretessregler inte uttala sig om det enskilda ärendet, men säger att det alltid är en medicinsk bedömning som avgör om man får en tid eller inte.
– Resurser påverkar inte den första bedömningen. Patienten får alltid en bedömning och har man behov av en läkartid eller att hänvisas till vår jourmottagning, då får man det, säger hon.
Stämmer det verkligen? Psykiatrin i Norrbotten har sämre tillgänglighetssiffror än de flesta andra länen.– Ja, det kan jag faktiskt garantera. Vakanser påverkar inte tiden till första besök eller akuta bedömningar.
Vad får ni skära ned på i stället?– Vakanser kan påverka tid till återbesök i viss mån.
Kritiken från Ivo gäller uteblivna suicidbedömningar och riktas mot både psykiatrin i Sunderby och Hertsöns hälsocentral. Men både Nordberg och Margareta Stjerna, verksamhetschef för hälsocentralen, säger att bedömningen alltid görs.
– Ja, det gör man samtidigt som man har telefonkontakt eller vid ett besök, säger Stjerna.
Delar du Ivos kritik?– Jag delar alltid kritik vi får av andra. Ibland är det väldigt befogat, ibland kanske känslostyrt.
Stjerna tycker att det är bra att psykisk ohälsa uppmärksammas.
– Det har varit tabubelagt, men folk mår mycket mer illa än man tror och kanske har svårt att berätta om det. Det är en av de största sjukskrivningsorsakerna och det är väldigt bra att sjukvården är medveten om det.
Hon ser gärna att primärvården får mer resurser och ökad kompetens för att upptäcka när någon mår psykiskt dåligt.
– Jag tror att man behöver jobba mer i team, att det finns olika kompetenser på arbetsplatsen så man tillsammans kan se personen. Många som besöker primärvården mår inte särskilt bra, men ibland visar det sig på annat sätt. Man kanske säger att man har huvudvärk eller inte trivs på jobbet.
Både Stjerna och Nordberg uttrycker vilken tragedi det är när någon som varit i kontakt med vården tar sitt liv.
– Varje självmord är ett misslyckande och jättetråkigt, tragiskt och sorgligt för alla inblandade. Arbetet med att förebygga självmord är det vi prioriterar mest, säger Nordberg.
Efter varje självmord tillsätts en intern utredning, där målet är att analysteamet ska vara externt. Nordberg anser att alla självmord ska lex Maria-anmälas.
– Vi bör anmäla konsekvent vid varje självmord.
I det här fallet gjordes det inte.– Min uppfattning är att alla självmord ska lex Maria-anmälas och jag skulle nog säga att det görs
Enligt Stjerna skriver hälsocentralen alltid en avvikelserapport till närsjukvårdens chefsläkare, som fattar beslut om eventuell lex Maria-anmälan.