Lars Löfgren, verksam vid Sunderby sjukhus, beskriver en tidigare situation där Region Norrbotten inte följde Migrationsverkets beslut om åldersuppskrivningar. Det gjorde och gör däremot länets kommuner, menar han.
– Det har riktats kritik mot Region Norrbotten från länets kommuner för att vi inte har följt Migrationsverkets beslut och för att vi har behållit unga människor med uppskriven ålder inom barnverksamheterna, trots att de har betraktats som vuxna i samhället i övrigt", säger han.
Verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin vid Sunderby sjukhus, Karin Nordberg, menar att frågan om åldersuppskrivningar är svår att hantera. Hon vill inte lämna några kommentarer angående det nu anmälda fallet, med hänvisning till patientsekretessen.
– Den som är över 18 år och lider av psykisk ohälsa omfattas ju av vuxenpsykiatrin. Sedan måste det ändå göras en individuell bedömning utifrån sjukdomsbild.
Men var det verkligen nödvändigt att flytta en patient direkt från en avdelning till en annan på det här sättet?– Den frågan kan jag inte besvara. Men om den frågan är ställd i det klagomål som den gode mannen har framfört så kommer ju hon att få ett svar från verksamheten.
Lars Löfgren påpekar att Migrationsverket, de ungas boenden och kommunerna har haft en syn på de berörda ungas ålder och regionen har haft en helt annan. Det har gjort det svårt att bedriva vård som är anpassad för barn och ungdomar, både inom öppenvården och den akuta heldygnsvården inom psykiatrin. Barnpsykiatrisk behandling bygger enligt Lars Löfgren på att barn och ungdomar är i ett sammanhang med vårdnadshavare, eller ställföreträdande för dessa.
– Konsekvensen av Migrationsverkets beslut om åldersuppskrivning är att ungdomarna betraktas som vuxna. De kan exempelvis tappa sitt boende med stöd och flyttas till boende för vuxna. I det läget fungerar inte de Barn- och ungdomspsykiatriska förutsättningarna att bedriva vård, säger Lars Löfgren.
Därför gäller numera Migrationsverkets åldersuppskrivning även inom Region Norrbotten, påpekar han.