Prylar med mycket historia

I en spottkopp från 1700-talet ligger stenar, på en av dem står det välkommen. Pernilla och Mike Manzoor i Göteborg blandar nytt och gammalt i sitt hem. - Spottkoppen är inte bara en pryl, utan en bit historia, säger Mike.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2006-05-02 00:00
De har sina rundor. Främst trivs de bland Linnéstadens antikaffärer, där kan de gå och sukta och spåna och leta. De vet inte på förväg vad de är ute efter. Men så ser någon av dem någonting attraktivt och deras hem har blivit fyllt av ytterligare en bit historia.

- Vårt hem är vårt gemensamma intresse. Nu består det till hälften av gamla saker, hälften av nya, säger Pernilla Manzoor.

Bordet i köket är gammalt och antikt. Det är också den ensamma allmogestolen vid ingången till köket. Den står vingligt och den lutar, men så är den också från 1800-talet. Många ändor har suttit på den genom åren.

- Det viktigaste för mig är att det gamla möter det nya. Att det är just en blandning i inredningen, säger Mike Manzoor.



Han är konstnär och jobbar med inredning och design. Han berättar hur han ser på blandningen i deras hem, där modernt och gammalt får mötas. På en vägg är en av hans egna tavlor uppsatt, den föreställer hav. Bredvid sitter en liten hylla från 1700-talet. Ovanpå hyllan står en byst som Mike har ärvt från sin morfar, som i sin tur fick den av sin farfar.

- Hela väggen blir som en installation i sig. Och det är det som är det viktiga, jag vill inte bara ha antikt i mitt hem, och det ska heller inte vara bara nytt och sterilt. Det är blandningen som gör att hemmet blir levande.

Soffan är modern, det samma är Mikes konst och många andra möbler i hemmet. Han förklarar vikten av att ha antikviteter, dessa små öar av historia i hemmet. De behövs, säger han, för att man ska förstå vem man är och var man kommer ifrån. För genom att se på allt i ett längre perspektiv och sätta samman ens existens med det som en gång har varit så skapas förståelse för det som är nu.

- Och det är inte bara en filosofi, utan handlar även om förhållandet till prylar, säger Mike.



När han träffade Pernilla mötte han en likasinnad - båda gillar antikviteter, men av olika anledningar. För Pernilla är historiken bakom varje pryl det mest intressanta.

- Att vi har så pass mycket modernt beror på Mike, jag skulle hellre vilja ha mer gamla saker. Om vi hade mer plats, säger Pernilla.

- För det finns hela tiden olika berättelser bakom varje antikvitet. Nya saker är tillverkade i fabriker, medan det finns en helt annan känsla i gamla saker.

I hallen står den gamla nordeuropeiska spottkoppen med stenar i. Den är den senaste tillkomsten av antikviteter i deras hem. Pernilla fick den i julklapp av Mike.

Hon berättar hur hon undrar över vad människorna som använde spottkoppen för flera hundra år sedan tänkte på, hur de såg ut och hur de spottade i den efter sina måltider.

Hon undrar också vilka de var som knöt knutarna på den persiska mattan i vardagsrummet, säkerligen var de barn och hur många år tog det egentligen att skapa en vacker matta som cirka 150 år senare ligger välbevarad på golvet i ett hem i ett kallt nordligt land. Deras dotter Saga springer över mattan, ovetandes om dess värde och ålder.



- Olika antikviteter från olika kulturer har ännu större betydelse. För mig är det viktigt till exempel med grejor från Iran, eftersom jag har mitt ursprung på min pappas sida därifrån, säger Mike.

- Och sakerna från Iran är sådana otroligt fina hantverk.

Mattan är gjord av ull och är färgad av naturliga ämnen, som gurkmeja och saffran. Den kommer från norra Iran, där det kyliga klimatet var ett starkt bidragande skäl till att Gabbeh-mattorna blev tjockare än övriga persiska mattor - en tunn sådan hänger på väggen i sovrummet. Mike visar också en gammal tekanna från Iran, den är några hundra år gammal och någon har lagt ner mycket möda och tid på att hamra in mönstret som täcker kannan.

Men även hantverk från Afrika lockar, eftersom den konsten är ursprunget till all konst, säger Mike. Han visar två små dockor från Tanzania. De är gamla och slitna men står likväl på benen.

- Fast vi letar inte efter hantverk från specifika kulturer när vi är ute på rundor, säger Pernilla. Det ska vara funktionella saker. Som hyllan på väggen. Där sökte vi efter något som kunde göra väggen mer levande.

Levande historia. I en nutida kontext. Spottkoppen var förr bara en spottkopp. Nu möter den nya besökare. Och i stället för saliv ligger där nu stenar. En antikvitet. Eller en ö full med historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!