Provocerande att bryta mönster

Att bryta mönster och störa den rådande ordningen är alltid provocerande. Det hävdar Sara Nilsson, officer, som var den första föreläsaren när Pridefestivalen i Luleå drog i gång.
- Men motståndet kan leda till en demokratisering, säger hon.

Foto:

Luleå2012-06-15 19:57

Medan Stadsparken gjordes redo för helgens Pridefestival började föreläsningsserien i huset tvärs över gatan, på Storgatan 13.

Först ut var Sara Nilsson som är yrkesofficer inom försvarsmakten. Hon har arbetat med jämställdhetsfrågor inom försvaret. Nu talade hon under rubriken "Motstånd och dess effekt på individen och gruppen".

- Om man jobbar med förändrings- och förbättringsarbete utifrån hur en grupp definierar sig själv så tar man plats. Det blir trångt och andra får flytta på sig. Man rör och stör ordningen, säger hon.

När någon tar på sig tolkningsföreträdet och skapar det motstånd, menar hon.

- Genusforskare och feministiska forskare undersöker förändring och motstånd ur ett maktperspektiv.

Själv har hon en masters degree i psykologi.

Hon talade om motståndsforskningen.

- Det handlar ofta om vardagsmotståndet. Men det kan vara svårt att se motståndaren. Det sker alltid mellan individer och grupper. Det kan vara verbalt och fysiskt motstånd, säger hon.

De arenor för motstånd som Sara Nilsson definierade var bland andra arbetslivet, politiken, internationella konflikter, fritiden, familjen, vänner och släkt.

I sitt fortsatta resonemang utgick hon från en krönika av Sophie Gunnarsson, som publicerats i NSD. I inledningen av krönikan skriver hon:

"Jag är arg. Jag är så jäkla arg. På patriarkatet. På detta system, skapat av oss människor, som låter personer födda med kuk växa upp till ibland väldigt obehagliga och för den delen även farliga människor. Till någon sorts norm som vi andra (lika många är vi, men ändå är vi kvinnor/tjejer/transpersoner "de andra") måste anpassa oss till."

Framförallt hade Sara Nilsson kategoriserat kommentarerna. Det var ett sätt att visa på hur motståndet kan se ut.

Det fanns de som ansåg att skribenten var en manshatare, en hycklare eller bara agerade som privatperson.

- Flera hänvisade till att så ser naturen ut - skyll inte på männen. Men vetenskapligt har naturen ingenting med det här att göra.

Flera av temarubrikerna handlade om osynliggörande och bagatelliserande av krönikörens åsikter. I en sammanräkning visade det sig att 130 personer var negativa i sina kommentarer till krönikan, medan 30 var positiva.

Några av Sara Nilssons råd till dem som vill åstadkomma förändring är att kämpa hårt, utbilda sig och bekräfta både män och kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om