Anna Tuomas, som är utbildad lärare och har lång erfarenhet av att arbeta som projektledare, grundade Fenomenala 2019, med målet att alla barn och unga ska få känna att de lyckas i skolan. Att nå dit är en tidskrävande process, säger hon.
– Därför måste vi nu komma fram till vad vi som samhälle kan göra för alla barn och unga som mår dåligt i dag! Socialtjänsten kan inte fixa allt, Bup kan inte fixa allt och skolan kan inte fixa allt ensamma, säger Anna Tuomas.
I veckan hölls en idékväll för människor från olika dela av samhället. Studieförbund, politiska partier, sjukvården, skolan, kyrkan och olika företag fanns representerade. I olika diskussionsgrupper fick deltagarna bolla idéer och komma fram med konkreta förslag för att förbättra den psykiska ohälsan bland Luleås unga.
– Målet är att ta fram ett utvecklingsprogram för unga där aktörer från olika delar av samhället kan vara med och bidra på olika sätt, bland annat våra olika kommuner och Region Norrbotten, säger Anna Tuomas.
Det var den senaste tidens tragiska händelser där barn och ungdomar i Luleå farit illa på olika sätt, nu senast med 14-åriga Yasmine som dog på skoltoaletten, som blev startskottet för projektet.
Varför mår unga så dåligt i dag?
– Kraven på unga människor är jättehöga! De som har neuropsykiatriska diagnoser har det särskilt svårt i skolan med dagens läroplaner och kursplaner. Vi har pratat om att inrätta så kallade medvandrare, vuxna som kan stötta och fungera som ett slags mentorer.
En av de inbjudna som deltog under idékvällen var Ulrika Hegstam, verksamhetsområdeschef för barnsjukvården inom Region Norrbotten, där barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, ingår.
– Det har blivit mycket tuffare i skolan, kraven i de nya läroplanerna är orimliga för många. Sedan märker vi inom BUP att det kommer in barn med allt svårare psykiska sjukdomar långt ned i åldrarna, som ätstörningar och trauman av olika slag.
Ulrika Hegstam anser att hela samhället måste mobilisera.
– Barnsjukvården är inte den enda lösningen på barns problem. Jag har jobbat som barnpsykolog länge och barns ohälsa behöver ses i sitt sammanhang där familj, skola, kompisar, fritid och samhällsklimat är viktiga delar. Man behöver arbeta med helheten för att barn ska må bra.
När den svåra, akuta psykiska sjukdomen är ett faktum, finns det resurser hos Bup för att ta hand om de drabbade barnen, enligt Ulrika Hegstam.
– Men vi måste arbeta för att barnen inte ska behöva hamna där. Det gäller att hitta barnen me psykisk ohälsa i ett tidigt skede.