Projektet som ger fart i verkstaden

De har alla kaos bakom sig, uppvuxna som de är i Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea och Kurdistan. Men nu har de en sak gemensamt, de går lärlingsutbildningen inom fordonsteknik i Luleå. ”Vi lär oss jättemycket hela tiden”, säger Mustafa Abdullah med ett brett leende.

Aldar Husein och Mustafa Abdullah är i full färd med att utbilda sig till fordonsmekaniker.

Aldar Husein och Mustafa Abdullah är i full färd med att utbilda sig till fordonsmekaniker.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2019-01-24 06:00

Michael Kerry kom till Sverige 2000. Då var han i samma sits som hans elever befinner sig i just nu, han kunde inte språket och hade inget jobb. Men han fick in en fot på ett åkeri som allt i allo och kom in i svenskan och samhället allt eftersom.

– Jag vet känslan av att vara ny i ett land och inte begripa någonting. Nu när jag jobbar som yrkeslärare för de här eleverna lär jag ut med så många sinnen som möjligt. Det vet jag hjälpte mig. Att folk visade, man fick känna, testa och lära sig rent praktiskt, säger Kerry och vi får träffa hans elevgäng.

De är en grupp på 12 personer som den här torsdagen samlats ute på Motorgården i Luleå där de utbildas mot personbilsmekaniker. Det gör de i två års tid och det hela är ett samarbete mellan Vuxenutbildningen Luleå och den lokala arbetsförmedlingen. Lokala jobbspår kallas det hela och har tagits fram inom bristyrken som vård, hotell/restaurang och fordonsteknik.

– Jag tycker det är jättebra. Man lär sig inte språket bara av att läsa, man måste använda det. Här är vi mycket ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) på olika verkstäder och då går språket lättare att lära sig, berättar Nadar Panahi som flytt från Afghanistan och nu går lokala jobbspåret inom fordons.

Björn Markinhuhta är företagskoordinator på Vuxenutbildningen och ser med glädje på den utveckling de här utbildningarna ger.

– Man blir så glad av att se det här gänget utvecklas och stärkas. Det är ju så här integration ska gå till! Att folk som kommit hit från andra länder får med sig svenskan samtidigt som man utbildar sig inom ett yrke så de får sociala och praktiska sammanhangen att verka i. Vårt utbildningsmål är att de ska bli anställningsbara och därigenom självständigt ta ansvar ute på arbetsmarknaden.

Vad gäller just fordonsteknik berättar en av de praktiska handledarna som samarbetar med Michael Kerry på Motorgården vilka de centrala delarna att lära sig är.

– Faktum är att 90 procent av det som görs i en bilverkstad är sånt vi lär ut här. Det är exempelvis byte av stötdämpare, bromsbelägg och hjullager, berättar handledare Hans Palmgren.

Vi besöker en som går år två på utbildningen. Han har sin APL just nu på en verkstad (Mekonomen) i Luleå och står och byter bromsbelägg när vi kommer.

– Det är ett jätteroligt jobb. Väldigt varierat och kul.

Han heter Yosief Abraha, kom från Eritrea till Sverige i maj 2014.

– För mig känns det jätteviktigt att få ett jobb. Jag vill vara kvar i Sverige, ta mig fram, kunna hjälpa mina släktingar. Jag kom hit ensam, de andra är kvar i Eritrea.

Björn Markinhuhta från Vuxenutbildningen fyller i:

– Våra nyanlända kommer vara räddningen för många branscher eftersom vi helt enkelt nationellt sett är för få människor till många av våra viktiga yrken. Kan vi bara fånga upp dessa indivder, så att de får göra något viktigt, utbilda sig och komma in i nätverk vilket är a och o både för svenskan och anställningsmöjligheten så kommer de ju in i välfärdsystemet och bidrar på bästa vis. Och det är ju det vi behöver i Sverige, både inom vården, fordonssidan och inom hotell- och restaurang. Behovet på folk är stort.

Luleås lokala jobbspår inom ramen för Duna är ett projekt som startade för ett år sedan och pågår fram till år 2020.

Lokala jobbspår

Lokala jobbspår finns inom ramen för Duna (delegationen för unga och nyanlända i arbete)

Två års lärlingsutbildningar som finns i hela Sverige. Lokala jobbspårens inriktning skiljer sig åt mellan landets olika kommunerna utifrån vilka yrken som anses vara bristyrken på ort/kommun.

Är tänkt att bana väg för i första hand för unga och nyanlända individer över 20 år som ska etablera sig i arbetslivet.

Består första året av studier i svenska språket två dagar per vecka, en dags yrkessvenska och två dagars praktiskt arbete inom sin yrkesgren. År två är det arbete ute på fältet fyra dagar och en dag teori per vecka som gäller.

Utbildningen finansieras av statsbidrag och administreras av Vuxenutbildningen, företagen som tar emot en lärling får ta del av statsbidraget som ersättning för att ställa upp med lärlingsplats/utbildningsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om