Servicekontoret, det vill säga kundmottagningen för försäkringskassan, skatteverket och pensionsmyndigheten, flyttade vid årsskiftet från lokaler på Timmermansgatan i Luleå till Strand galleria.
Där finns nu också projektet Mötesplatsen särskilt för nyanlända. I projektet har ytterligare två myndigheter lagts till, arbetsförmedlingen och migrationsverket.
– Mötesplatsen kördes som pilot i fem orter innan det nu bestämts att 27 orter i landet ska ha verksamheten, säger Anna Hedin är delprojektledare.
De nyanlända som kallas till Mötesplatsen har alla fått positiva beslut, uppehållstillstånd eller tillfälligt uppehållstillstånd. I Luleå har man öppet för inbokade kunder en dag i veckan. Då får de i möten träffa handläggare från migrationsverket, arbetsförmedlingen och servicekontoret. Vid träffarna har man tillgång till tolk, något som förbättrat mottagandet.
Nina Huotari arbetar på migrationsverket och är en av dem som en gång i veckan kommer till mötesplatsen för att ta hand om kunder.
– Migrationsverket är den första myndigheten som nyanlända träffar, säger Huotari.
Mötesplatsens verksamhet har effektiviserat servicen för nyanlända.
– Den första delen av etableringsprocessen som har kunnat ta tre, fyra veckor med möten på olika håll för kunderna, har nu förkortats till tre, fyra timmar istället. Det blir en kickstart för dem. För egen del har det också blivit ett lärande om hur hela etableringsprocessen och utökas samarbetet för oss som jobbar i processen, säger Hedin.