Projekt ska få folk att komma till tals
Natalia Usipova vill berätta om sina känslor. Hon har kommit till Hertsö redaktion som inbjuder alla intresserade människor att komma och få hjälp att berätta sin historia.- Här ska vanligt folk få komma till tals, säger projektledare Helene Alm som är frilansjournalist och filmare.
"I Ryssland är vi mer öppna med känslor än vad svenskarna är. Här uttrycks det känslor i film och på scener men inte så mycket i vardagslivet", säger Natalia Usipova.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
- Hit kan vem som helst komma och göra film, radio, skriva och fotografera. De som inte blir hörda och sedda har sin chans att göra vad de vill med professionell hjälp. Vi välkomnar alla, säger Helene Alm.
Vill uttrycka känslor
Natalia Usipova, med rötterna i Murmansk, vill förmedla sina tankar och samtidigt komma djupare språkligt.
- Alla människor är lika. Vi har alla samma känslor, som kärlek och hat. Jag vill uttrycka mina känslor som individ. Jag är inte rädd att visa mitt inre, säger hon.
Hon berättar att hon är sångerska med ryska visor på repertoaren och uppträdde på MR-dagarna (temadagar omkring mänskliga rättigheter) i Kulturens hus tillsammans med två jojkande samer.
Det var Valentina Svensson från Filmpool nord, som också arbetar med Hertsö redaktion, som lockade Natalia Usipova att komma med.
Film om hemlösa
Valentina Svensson är själv dokumentärfilmare och arbetar just nu med en film om hemlösa i Murmansk som hittat kraft att börja om.
- De räddar sina egna liv men också andras. De har blivit troende och vill leva som Jesus lär, säger hon.
Karin Lundholm, journalist som ska hjälpa människor att skriva texter, berättar om ungdomar som har förstört affischer och broschyrer om Hertsö redaktion-projektet.
- Jag önskar att de skulle komma hit och berätta sin historia. Här skulle de kunna använda sin energi på ett positivt sätt, säger hon.
Alla välkomna
Ja, alla som är med och arbetar i projektet vill genom NSD välkomna alla Hertsöbor att komma med.
- Många Hertsöbor tycker att deras bostadsområde har fått en orättvis stämpel som problemområde. Nu kan de ge en egen bild. Också människor från andra bostadsområden är välkomna, säger Helene Alm.
Projektet sträcker sig över drygt tre veckor. Det blir vernissage den 28 april. Då möter deltagarnas berättelser publik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!