Redan förra året slog smittskyddsläkaren vid landstinget, Anders Österlund, larm om att antalet unga hepatitsmittade sprutnarkomaner ökade.
Nu vill han utreda möjligheterna till ett kontroversiellt sprutbytarprogram i länet.
Men vägen dit är lång.
Stark lagstiftning
- Det finns enstaka politiker som är motståndare och det ska förankras i kommuner såväl som landsting. Dessutom finns det en stark lagstiftning när det gäller sprutbytarprogram och det är inte säkert att det är praktiskt genomförbart, säger Anders Österlund.
- Vi har ett stort län. Det är inte säkert att en missbrukare orkar ta sig genom hela länet för att hämta sprutor.
Tidigare år var det bara enstaka fall av sprutnarkomaner under 25 år som smittades med hepatit C. 2009 var det över 20 fall och i år ser det ut att blir ännu fler som smittats.
- Det här är toppen av ett isberg. Drogerna är som bekant lätt att komma över via nätet och det finns en mängd preparat, säger Anders Österlund som menar att ökningen av hepatitsmitta i sig är ett tecken på ökningen av droganvändande.
Den stora spridningen sker när unga missbrukare umgås med äldre missbrukare.
"Många fördelar"
Anders Österlund har under året varit i kontakt med polisen och de bekräftar hans bild.
Han har själv svårt att förstå motståndet mot ett eventuellt program för sprutbyte.
- Det finns ett föråldrat sätt att se på sprutbytarprogram där man tror att det leder till ökat missbruk. Men det har aldrig gått att bevisa, säger Anders Österlund.
- Tvärtom har de platser där programmen finns visat en stark minskning av hepatitsmitta. Dessutom finns det många andra fördelar som att man får kontakt med missbrukarna till exempel.