När Lars Westin tog till orda under Luleås forumdag för innovation och tillväxt, var det med ett skarpt men engagerat tonläge. Professorn i regionalvetenskap kunde med historiens hjälp visa hur städer växer, eller kan sitta fast i hundratals år utan att kunna bryta sitt dödläge.
– Jag är bekymrad över Norrlandsstäderna, det måste jag säga. Visst växer en del städer, och nu i Norrbotten. Jag undrar bara om det börjas byggas 60 år för sent, tillade han och lät en stund riktigt pessimistisk.
Själv är han från Umeå, en av de växande städerna i landet. Att han tycker att regioner behöver städer som motorer åt grannarna stod strax klart.
Lars Westin visade hur de flesta städer står stilla i tillväxt i dag, även söderut. Han anser att Luleå behöver växa starkt för att hjälpa de övriga närliggande orterna; Piteå, Boden, Kalix och Älvsbyn.
I dag ser han att kuststäderna stagnerat längs Norrlandskusten, och menar att det missgynnar de orter som ligger innanför dessa städer.
– Men även en stor stad som Göteborg har faktiskt stått stilla sedan 1779. Då utgjorde göteborgarna 17, 9 procent av landets totala befolkning, och i dag står de kvar på exakt samma procent.
Andra städer, som Stockholm, tog tag i vatten- och avloppsfrågor på 1880-talet. Där började staden växa. Och kommuner runt Stockholm åker med på storstadens skjuts. Genom århundradena har Chicago och Sundsvall också varit städer som ”alla” velat flytta till, som fått igång en snurr som varit svår att stoppa.
Vad behövs då för att få fart på en stad som Luleå, där nybyggen är igång eller planeras?
Kommunen måste verkligen vilja, det är omöjligt annars. Efter det krävs massor av samarbete med folk som kan fastighetsnäringen och bostadsbyggare, om det ska bli verklig tillväxt. Vi alla måste komma ur det här att vi vill att städerna ska växa, samtidigt som vi vill ha massor av plats och inte träffa så mycket folk, säger Lars Westin.