Professor: Luleboaffären är ett brott mot kommunallagen

Luleå kommun och Lulebos skatteupplägg i jätteaffären gör att de slipper betala skatt på vinsten. Men kommunfullmäktige har inte fattat något beslut att bilda det kommunala dotterbolaget som ska säljas till Rikshem. "De struntar i den demokratiska processen", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Expert. Professorn Olle Lundin säger att kommunalrådet Niklas Nordströms och Luleå kommuns agerande inte är ovanligt.

Expert. Professorn Olle Lundin säger att kommunalrådet Niklas Nordströms och Luleå kommuns agerande inte är ovanligt.

Foto: Montage

Luleå2015-07-09 11:50

Det var Norrbottens Kuriren som först skrev om skatteupplägget i jätteaffären mellan Luleå kommun och Rikshem. Förenklat går det ut på att Lulebo ska bilda ett nytt aktiebolag. De flyttar sedan husen som ska säljas till detta dotterbolag.

Och Rikshem köper istället dotterbolaget.

Genom denna paketering slipper säljaren att betala skatt på vinsten.

– Det är inte så ovanligt att man som kommun försöker skatteplanera och undvika skatten. Det har man diskuterat fram och tillbaka i decennier, om det är rimligt och moraliskt rätt, säger Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Detta agerande är alltså inget konstigt. Många kommuner gör så.

Men Västerås har, enligt Olle Lundin, valt att "inte skatteplanera".

– Där har man fattat beslut om att inte skatteplanera. De menar att de får så mycket statliga bidrag ändå och att det inte är mer än rätt att pengarna går fram och tillbaka. Men man kan betrakta detta på olika sätt. Man kan se det som kommunmedlemmarnas bästa att låta bli att betala skatt på vinsten.

Att skapa ett sådant här aktiebolag, som dotterbolaget skulle bli, kräver ett beslut av Luleås kommunfullmäktige.

Något sådant har inte tagits.

– Vi kan inte sitta och vänta på att alla beslut ska vara tagna. Då får man i avtalet reglera att de här besluten tas i Lulebo, de här besluten tas i Luleå kommunföretag, de här besluten tas i kommunfullmäktige och så vidare, säger kommunalrådet Niklas Nordström till Kuriren.

När professorn Olle Lundin får höra av NSD att det inte tagits något beslut i kommunfullmäktige, säger han:

– Då åsidosätter de hela den demokratiska processen. Det finns en anledning till att beslut ska tas i fullmäktige, för att det ska bli demokratisk diskussion.

– Alla fullmäktigemöten är offentliga. Deras diskussioner sträcker sig längre än kommunfullmäktige, de räcker sig till kommunmedlemmarna. Gör man så här så sidesteppar man hela det demokratiska spelet och den demokratiska kontrollen.

Olle Lundin säger också:

–  Man agerar inte som en kommun som är ett demokratiskt organ. Då beslutar man som något helt annat – som ett maktfullkomligt organ. Det är ganska illa.

Har du hört om något liknande förut?

– Aldrig någonsin. Det är ett uppenbart brott mot kommunallagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om