Konstnärer i Luleå har länge påtalat att enprocentregeln inte fungerar. En av dem är Elin-Alexandra Sundström, som driver Kulturgården och är medlem i Galleri syster, som lyft frågan till tjänstemän och politiker vid flera tillfällen. NSD träffar henne i Konstnärernas kollektiv-verkstad på Kronan. Hon är i full färd att skapa ett verk i lera som sedan ska gjutas till en staty i brons. Den ska stå utanför Lulebos nya trygghetsboende på Mjölkudden. På en vägg hänger bilder på henne själv, hennes mor och hennes dotter – tre generationer – som inspiration till verket. Alla tre har flätor, det ska statyn också ha.
– Jag vill hylla bullmammorna, de där som slår in julklappar halva natten, som min mamma gjorde. Det blir en klassisk staty som ska hålla över tid och som inte provocerar. Den ska vara som en kompis i parken, säger hon.
– Det här är ett superbra uppdrag, där jag har fått komma in tidigt i processen och till och med varit med och gestalta omgivningen. Det är precis som det ska vara, säger hon.
Men så funkar det inte alltid.
– Ofta kommer konsten in i sista skedet, men det kan vara svårt att sätta verk på byggnader som är helt färdiga, säger Elin-Alexandra Sundström.
När nu arbetsrutinerna kring enprocentsregeln ska förbättras trycker Elin Sundström på två saker specifikt:
– Att det blir nya verk, så man inte flyttar omkring verk och tycker att man har följt regeln. Och att uppdragen går till yrkesverksamma konstnärer, säger hon.
Enprocentregeln säger att just en procent av den avsatta byggbudgeten i en ny– eller ombyggnation ska gå till konstnärlig utsmyckning. Motionen föreslår att stadsbyggnadsnämnden, kulturnämnden och kommunkoncernen i kommunfullmäktige ska redovisa hur de arbetar med enprocentregeln, hur många smyckningar som sker varje år samt att nya arbetsrutiner ska tas fram.
Motionen har klubbats igenom i stadsbyggnadsnämnden.
– Vi behöver ta fasta på att lägga medel för konstnärlig utsmyckning i stan och se över formerna för det. Det har varit lite si och så med det en tid, säger Lenita Ericson (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.
Hon säger att det är viktigt av flera skäl.
– Det handlar om att den bebyggda miljön verkligen ska hålla en form av estetisk höjd. Om hur vi bidrar till det offentliga rummet, att vi har fint omkring oss, det bidrar till hur vi trivs i vår stad. Att vi avsätter pengar till konstnärlig utsmyckning är en signal till konstnärerna att vi tycker det här är viktigt, säger Lenita Ericson.
Miljöpartiets Jan Nyberg är en av dem som skrivit under motionen.
– Det här handlar om inkomstmöjligheter för kulturarbetare och att vi kommunmedborgare ska få tillgång till konst. Vi mår alla bra av att det finns vackra och intressanta miljöer omkring oss. Ta rondeller som exempel, den kan man utforma och smycka på ett väldigt vackert sätt eller så kan du strunta i det och låta den utstråla grå betong. Du har hela tiden ett val hur du skapar och utformar kommunen, säger han.
Motionen välkomnas av Luleå kommuns kulturchef Åke Broström:
– Vi tycker att det här är en bra motion att ställa. Vi har haft samarbete med stadsbyggnadsförvaltningen genom åren, men det har inte varit någon bra struktur på det arbetet, säger han.
När du säger bra struktur, menar du att det hänt att byggnader inte blivit utsmyckade?
– Det har oftast blivit av. Men det har handlat lite grann om att vi har fått bevaka, och att vi har kommit rätt sent in i processen, säger Åke Broström.