Privata patienter kom i kläm

Patienter som har valt den privata vårdcentralen Hermelinen har fått beskedet att de egentligen inte omfattas av landstingets joursjukvård när de har besökt jourcentralen i Skutvikens vårdcentral.- Det här måste bero på någon olycklig kommunikationsmiss, säger landstingsrådet Kent Ögren.

"Alla patienter har tillgång till joursjukvården, oavsett vårdval", säger landstingsrådet Kent Ögren (S). FOTO: Kurt Engström

"Alla patienter har tillgång till joursjukvården, oavsett vårdval", säger landstingsrådet Kent Ögren (S). FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-07-22 06:00
NSD har kontaktats av personer
i Luleå som har utnyttjat den möjligheten som fritt vårdval-reformen ger och valt det privata vårdcentralsalternativet Hermelinen.
Personerna, som vill vara anonyma, säger att de har fått beskedet att de egentligen inte omfattas av landstigets joursjukvård när de har besökt jourcentralen i Skutvikens vårdcentral.
Missförstånd
Enligt landstingsrådet Kent Ögren (S) måste detta bero på ett olyckligt missförstånd.
- Jourverksamheten ingår i det avtal som skrivits mellan landstinget och de privata vårdgivarna. Läkare från de privata vårdcentralerna ska delta i jourverksamheten och alla patienter har tillgång till joursjukvården, oavsett vårdval. Men det här är ju så nytt att det tyvärr kan bli lite informationsbrister och krångel innan alla bitar har fallit på plats, säger han.
Rätt till jourcentralen
Lars-Erik Sjögren, vice verlställande direktör vid Hermelinen, beklagar att vårdcentralens patienter hamnat i kläm.
- Vi har ett gott samarbete med landstingets jourcentral och jag har pratat med chefen, Anna-Lena Zakari, om det här. Enligt avtalet ska våra läkare ingå i jourcentralens tjänstgöringsschema. Men schemat för sommaren var redan utlagt så det blir till hösten. Men självklart har våra patienter full rätt att besöka jourcentralen om de blir sjuka när vår vårdcentral inte har öppet, säger Lars-Erik Sjögren.
Hermelinens vårdcentral startade sin verksamhet den 28 juni. Hittills har över 3 700 Luleåbor valt Hermelinen som sitt vårdval, enligt vårdcentralens chef,
Agnetha Engman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om