Den nationella taxan eller lagen om ersättning för fysioterapi (Lof), har funnits sedan 1994. Ersättningen gör det möjligt för patienter att söka behandling hos privatpraktiserande fysioterapeuter till samma kostnad som ett vårdbesök inom regionen, Frågan om att förändra eller avskaffa lagen har utretts tidigare, men enligt Anna Sjögren, fysioterapeut på privata kliniken Cityrehab i Luleå och Erika Fjellström, fysioterapeut på Hermelinen, har ett avskaffande aldrig varit närmare än nu.
Lof gör det möjligt att få behandling hos privatpraktiserande fysioterapeuter till samma kostnad som vid ett vårdbesök i regionens regi. Enligt ett förslag som nu gått ut på remiss ska Lof upphävas 2025. Efter det ska inga nya avtal kunna ingås mellan regioner och privatpraktiserande fysioterapeuter. De som redan är inne i systemet ska kunna fortsätta arbeta enligt avtal under en övergångsperiod.
Region Norrbotten anser att ett avskaffande av Lof och motsvarande lag för läkarvård, Lol, är nödvändiga och har ställt sig positiva till stora delar av det utredningen föreslår.
– En fråga vi ställer oss är hur primärvården ska klara detta? Jag vet inte hur långa väntetiderna är till regionens fysioterapeuter, men jag vet att de är hårt pressade. Till och med vi är fullbokade! Ändå presenteras ingen plan på hur patienterna ska tas om hand om möjligheten att komma till oss tas bort, säger Anna Sjögren.
– Om det inte finns en plan för hur man ska ersätta vårdtappet som uppstår vid ett avskaffande, då blir det problem för de patienter som är vana vid att söka vår hjälp, säger Erika Fjellström.
Om Lof avskaffas har Anna Sjögren och Erika Fjellström svårt att se någon framtid för privatpraktiserande fysioterapeuter överhuvudtaget. De befarar att en stor del av branschen helt kommer att försvinna. Deras kollega Krzysztof Tekiel konstaterar att Cityrehab i dag tar emot patienter från barn upp till hundraåringar.
– Det som gör mig mest upprörd, men det är min personliga åsikt, är att man vill lägga ned något som fungerar utan att presentera ett alternativ. Det görs samtidigt som det pratas om reformer inom sjukvården och att den ska vara patientcentrerad och tillgodose kontinuitet. Det är precis det vi erbjuder, säger han och påpekar att han och hans kollegor har hela familjer som sina patienter.
Anna Sjögren menar att den bredd som finns bland privatpraktiserande fysioterapeuter är stor. Hon tror också att patienterna är duktiga att läsa på och att de söker sig till en viss fysioterapeut utifrån hens kompetens.
– Vi har fysioterapeuter med utbildning och specialiserad kompetens inom psykosomatik, neurologi, långvarig smärtproblematik, idrottsmedicin, kvinnors hälsa och problem som rör det vi kallar rörelsestöd, det vill säga problem från exempelvis nacke, rygg och leder, säger hon.
– Ofta går fysiska och psykiska problem hand i hand, vi har en väldigt viktig roll att fylla där, säger Erika Fjellström.
Hon och Anna Sjögren säger att även om patienternas behov är i fokus så är det självklart att ett förslag om ett avskaffande av Lof skapar stor oro bland fysioterapeuter som jobbar i privat regi.
– Funderingar om man ska våga teckna nya hyresavtal eller investera i ny utrustning väcks, riskerar vi att skuldsätta oss om systemet förändras?, säger Anna Sjögren.
Båda konstaterar att ingen inom yrkeskåren är främmande för att det kan behövs ett nytt system för ersättning till fysioterapeuter, men de är kritiska mot att det nuvarande föreslås läggas ned utan tydliga alternativ.
Enligt Erika Fjellström söker sig många patienter till henne och hennes kollegor på Hermelinen, efter att de inte har kunnat få hjälp hos hälsocentralerna. Privata klinikers möjlighet att utrusta sig med gym, bassänger och liknande gör att de kan ta hand om många olika skador och problem.
Erika Fjellström och hennes kollegor är tydliga med att de inte vill ha någon splittring inom yrkeskåren, mellan dem och deras kollegor som är anställda i regionen.
– Vi är en helhet och det viktigaste är att vi kan göra ett så bra jobb som möjligt för våra patienters skull.