Utöver skriande brist på behöriga lärare har skolan i Luleå länge plågats av stora bekymmer med att hitta korttidsvikarier vid exempelvis sjukdom och vabbande, inom såväl förskola som grundskola och gymnasium.
Problemen var kända innan pandemin och i augusti 2021 tog barn- och utbildningsnämnden beslutet att ta hjälp av en privat aktör i stället för kommunens egen bemanningsenhet.
I måndags avgjorde kommunstyrelsens arbetsutskott upphandlingen som vanns av Student consulting, bemanningsföretaget som redan har liknande verksamhet i Boden.
– Tre anbud inkom, väldigt bra alla tre. Vårt krav var att det skulle vara en stor aktör sett till omsättning med erfarenhet av skola och förskola, säger Helene Jensen, ekonomi- och HR-chef inom barn- och utbildningsförvaltningen.
Övriga två aktörer som lämnade anbud – People production och Bilda personal – har inte samma lokala förankring men det var inte avgörande, menar Jensen.
– Vi hade viktat upphandlingen så att 60 procent gällde priset och 40 procent övriga mervärden. Priset var absolut bäst gällande Student consulting.
Helene Jensen pekar även på andra mervärden som kundanpassat it-stöd, att Student consulting är ett auktoriserat bemanningsföretag som följer branschreglerna vad gäller kollektivavtal, även att de satsar på kompetensutveckling och jämställdhet för att exempelvis få in fler män i förskolan.
Hon är hoppfull gällande upphandlingen, med krav på att vikarietillsättningen i skolan nu ska höjas till 90 procent i snitt.
– Vi har legat på knappt 50 procent de senaste åren, som ett svart hål. Självklart blir det en utmaning för Student consulting att hitta fler vikarier nu men det är just det som de är proffs på.
Kraven på lärarvikarierna blir, menar Jensen, desamma som tidigare har gällt inom kommunens bemanningsenhet.
– I första hand vill vi ha behöriga lärare men de anställer vi generellt direkt, så vi inser att detta kommer handla främst om obehörig personal. Men avslutad gymnasiegång och språkkrav på svenska är givna krav.
Hon hoppas samtidigt att Student consulting lyckas bättre med att rekrytera vikarier med mer gedigen studie- och lärarerfarenhet.
– De når fler med sitt sätt att arbeta, bland annat med sina kontakter i studentvärlden. Vi har inte samma muskler.
Avtalet med Student consulting gäller i två år med möjlighet till två års förlängning. Avtalsvärdet uppskattas till 160 miljoner kronor och kan bli maximalt 210 miljoner över fyra år.
Samtidigt finns farhågor hos rektorer att den externa rekryteringen innebär högre kostnader, som innebär andra besparingar i stället.
– Vi räknar med fem miljoner kronor i fördyringar årligen men det kan också bli ökade kostnader då vi får en bättre vikarietillsättning nu. Samtidigt hade vi överskott i budgeten i fjol, just för att vi inte kunde hitta tillräckligt med vikarier.
I den externa bemanningslösningen finns också en tanke på att rektorer och även vikarier bättre kan matcha utifrån sina behov.
– Skolenheterna ska kunna få de vikarier som de har haft tidigare, även vikarierna ska få önska var de vill vara, säger Jensen.
Kan det innebära att mer problemfyllda skolor ändå inte får tillräckligt med vikarier?
– Där tror vi att ett bemanningsföretag är bättre än oss. De kan ha andra incitament och förmåner för de som vill söka sig till mer utsatta skolor.
På sikt hoppas kommunen att behovet av korttidsvikarier minskar.
– Vi vill ha så få korttidsvikarier som möjligt. Det är inte så att Student consulting ska pumpa in vikarier i skolan. Vi hoppas detta ska ge skolan en friskare och bättre arbetsmiljö så att vi inte ska behöva så mycket vikarier i förlängningen.
Ser ni samtidigt över grundbemanningarna, så att det finns bättre marginaler där?
– Sådana saker tittar vi på också, samtidigt som rektorerna äger sina egna inre organisationer och där görs en hel del löpande, säger Helena Jensen.
Överprövningstiden för upphandlingen är tio dagar från den 31 januari. Därefter införs bemanningstjänsten successivt och kommunens förhoppning är att den vara i full gång efter sommaren.