Lunchkrögarna om prisökningarna: "Folk förstår"

Än verkar lunchgästerna vara trogna trots höjda priser men frågan är vad som händer om prishöjningarna fortsätter. För krögarna som serverar lunch blir det en prismässig balansgång att parera för kostnadsökningar – och samtidigt behålla sina gäster.

Raad Abboub, Ormbergets restaurang, märker att priserna på råvarorna ökar hela tiden hos grossisterna och han försöker hitta erbjudanden för att kunna hålla nere lunchpriset. Om en lunch skulle kosta uppåt 150 kronor tror han att gästantalet skulle minska.

Raad Abboub, Ormbergets restaurang, märker att priserna på råvarorna ökar hela tiden hos grossisterna och han försöker hitta erbjudanden för att kunna hålla nere lunchpriset. Om en lunch skulle kosta uppåt 150 kronor tror han att gästantalet skulle minska.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2022-11-18 05:00

Var går gränsen för vad en lunch får kosta innan en lunchgästerna börjar fundera på att ta till matlådan i stället? Den frågan ställde vi till några lunchande Luleåbor som i vissa fall betalat omkring 130 kronor för en "dagens".

Kerstin Enbuske och Per Gröntvedt har ägt och drivit lunchrestaurangen Köksverket sedan 2004. De serverar omkring 200 luncher varje dag. Ökade kostnader har gjort att de justerat upp sitt lunchpris.

– Vi höjde med en tia efter sommaren. Från 110 till 120 och det är ingen som sagt något, säger Per Gröntvedt som tror att gästerna förstår varför och han får medhåll av Kerstin Enbuske:

– Folk har förståelse för det. De märker själva att det blivit dyrare när de går och handlar, säger hon.

undefined
Per Gröntvedt på Köksverket upplever att gästerna har förståelse för att priset på en dagens höjts den senaste tiden.

Kerstin Enbuske upplever att det är något färre lunchgäster men hon tror inte att det är kopplat specifikt till att just lunchpriset stigit. Det är många saker som blivit dyrare i samhället som exempelvis höjda räntor, dyrare drivmedel, el och livsmedel och de ökningarna är betydligt större än de kronor som lunchen ökat i pris.

Konsekvensen kan dock bli att hushållen börjar kapa kostnader och restauranglunchen är en ganska enkel sak att ta bort från utgiftskontot.

– Folk måste dra in på något, så är det ju, konstaterar hon.

Är du orolig över att det blir just lunchen som folk kapar bort?

– Nej, den dagen, den sorgen. Jag är inte speciellt bekymrad över det. 

På Ormbergets restaurang förbereder Raad Abboub dagens lunch som bland annat är torsdagsklassikern ärtsoppa med plättar. Även här har priset ökat men det togs emot med ro av gästerna.

– Folk förstår. Jag höjde från 109 till 115 men det är ingen som har reagerat på det. Alla priser höjs, tyvärr. Men vi kan inte höja hur mycket som helst, säger Raad Abboub.

Skulle ni kunna ta 150 kronor för en lunch?

– Nej, det är för mycket. Då skulle vi tappa folk.

Även om Raad Abboub tror att det finns förståelse för prishöjningar känner han viss oro över att lunchen kan bli en sak som väljs bort.

För att slippa höja priserna letar han aktivt för att hitta bästa priset på råvarorna.

– Jag försöker jaga billigare priser och köpa när det är kampanjer. Men när jag är hos grossisten ser jag att priserna på varor höjs några kronor hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!