Prislappen för affären: 1,6 miljarder

Den omtalade fastighetsaffären är klar. För drygt 1,6 miljarder köper Rikshem 1600 lägenheter och ett par andra fastigheter av Lulebo. Dessutom kommer företaget bygga minst 560 nya lägenheter de närmsta sju åren. Och redan till våren kan spaden vara i jorden.

många ideér. Rikshems vice vd Illja Batljan har stora planer för företages etablering Luleå.

många ideér. Rikshems vice vd Illja Batljan har stora planer för företages etablering Luleå.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ2015-07-10 20:33

Lulebos utförsäljning av 3 000 lägenheter klubbades igenom i kommunfullmäktige den 15 juni.

Sedan dess har de sista detaljerna i den stora fastighetsaffären mellan Luleå kommun och Rikshem finslipats.

Och under fredagen offentliggjordes detaljerna i den omtalade affären.

Rikshem betalar drygt 1,6 miljarder för 1600 lägenheter, fem äldreboenden och kulturbyn på Kronanområdet.

Företaget ska dessutom bygga minst 560 nya lägenheter inom en sjuårsperiod.

Inte undra på att kommunalråden Yvonne Stålnacke (S) och Niklas Nordström (S) var belåtna när avtalet presenterades.

– När man skriver om Luleås historia kommer det här vara det år när den nya eran börjar. Den här kapitalinjektionen som kommer är så stor. Det är fruktansvärt mycket pengar. Detta är historiskt, säger Nordström.

Arbetet med affären har pågått under en längre tid och att valet föll på just Rikshem var i slutändan självklart, enligt Nordström.

– Det har varit en oerhört svår affär för oss. VI har kallat in externa experter som hjälpt oss med juridisk rådgivning, fastighetsrådgivning och kommunikationsrådgivning. Men Rikshem är den aktör som levde upp till våra krav. Det är ett av Sveriges största privata bostadsbolag och fungerar som en nationell allmännytta. Skulle vi gjort en enkel operation och bara ställt ut 3 000 lägenheter på marknaden hade vi inte varit där vi är nu, säger han.

Nordström drar en parallell med Skellefteå, där kommunen vid årsskiftet sålde ut 1100 lägenheter till ett pris av cirka 800 miljoner.

– Det säger ganska mycket när vi ska värdera den här affären. Vi har lyckats övertyga AP-fonden, AMF och Rikshem att Luleå är en bra plats, säger han.

När det gällde valet av vilka fastigheter som skulle ingå i försäljningen, och vad marknadsvärdet skulle vara, har de båda parterna tagit hjälp av externa experter.

Enligt Nordström är de utvalda fastigheterna i medelsnitt av beståndet.

– Om vi ska ha in en ny aktör som ska vara så länge här kan man inte bara sälja på Rikshem det som anses vara dåliga bostäder och sedan räkna med att de ska bygga 560 nya lägenheter, säger han.

Enligt Nordström kommer affären med Rikshem också innebära en injektion för fastighetsmarknaden i Luleå.

Han menar att andra aktörer vågar investera när de ser att Rikshem har gjort den här stora affären.

– Snittpriset på en nyproducerad lägenhet är i runda slängar två miljoner. Tar man det gånger 560 lägenheter blir det, slarvigt räknat, 1,1 miljarder som de ska lägga in i nyproduktioner. Och det är bara Rikshem. I och med det här kommer nya aktörer stå på kö. Fastighetsmarknaden i Luleå kommer få en injektion.

Det är också något som Rikshems vice vd IlljaBatljan tror.

– Vi har redan blivit kontaktade av andra aktörer som har projekt. Vi har fört samtal med lokala aktörer i Luleå, och förhoppningsvis kan vi presenterna något under hösten, säger Batljan, och förklarar att Rikshem är intresserade av att förvärva ännu fler fastigheter i Luleå.

Och Rikshem har redan kommit en bra bit i planerna på nybyggnationerna.

– Vi har ett antal projekt som redan är i gång. Jag tror att vi redan till våren kan ta spadtag för ett eller två projekt, säger Batljan.

Vilka områden handlar det om när ni tänker på att bygga nya fastigheter?

– Vi har tittat på Kronan, Klintbacken där vi kan bygga 80 nya lägenheter, vi tittar på Porsön och vi tittar också på centrumhalvön, där det är otroligt viktigt att få en starkare stadskärna. Det är viktigt att man kan bygga hyresrätter i stadskärnan och inte bara bostadsrätter, säger Batljan.

Mats Andersson är vd för Fjärde AP-fonden som äger Rikshem.

Han tror att investeringen i Luleå kommer bli en bra affär.

– Beslutet att köpa i Luleå har manglats mycket hos oss. Det som avgjort till slut är att vi har kunnat räkna på en längre sikt, säger Andersson.

Jan-Erik Höjvall, vd för Rikshem, är inne på samma linje.

– Vi är väldigt långsiktiga. Vi ska äga det här väldigt länge. Vi tänker inte sälja ut. Vi kan betala bra för att vi kan förvalta det här under en lång tid. VI ska ju gå in med 1,1 miljard i att bygga nya fastigheter, säger han.

Enligt både Lulebo och Rikshem kommer hyresgästerna i de fastigheter som nu bytt ägare inte påverkas av affären.

– Villkoren för hyresgästerna är oförändrade, säger Niklas Nordström, och förklarar att i och med affären kommer Lulebos likvididet gå från cirka elva procent upp till 40.

– Lulebo kommer nu ha väldigt goda förutsättningarna att klara sitt uppdrag att både bygga nytt och renovera det innehavande beståndet.

Planen är att Rikshem tar över hyresfastigheterna från den 1 oktober.

Fakta/Affären i siffror

Total summa för affären: 1 638 900 000 kronor. Luleåbo får 1,3 miljarder. Kommunen får cirka 300 miljoner.

Adresser som berörs:Kallkällan: Lingonstigen. Mjölkudden: Tunastigen, Radiomasten. Porsön: Assistentvägen, Docentvägen, Kårhusgränd. Lövskatan: Baldersvägen, Furumovägen.

Andra kommunala fastigheter som Rikshem förvärvar: Kulturbyn, Kronan. Midskogens äldreboende, Storstigens äldreboende, Midskogens äldreboende, Sundsgårdens äldreboende, Ängsgårdens äldreboende.

Övriga detaljer: Rikshem ska bygga minst 560 nya hyresrätter under en sjuårsperiod. Om Rikshem inte lyckas fullfölja sitt byggåtagande i tid utfaller ett vite på tiotals miljoner.

Källa: Luleå kommun & Rikshem

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om