"Primärvården drabbas"

Separera vårdcentralerna från landstingets tunga ok - byråkratin och organisationen skapar obalans på den nyblivna marknaden med de privata vårdcentralerna. Det menar Meta Wiborgh, verksamhetschef för Bergnäsets vårdcentral.- De som jobbar med utförandet ska sitta för sig. Vi måste göra en gräns, en rågång.

Meta Wiborgh är less på landstingets byråkrati.

Meta Wiborgh är less på landstingets byråkrati.

Foto: Peter Olofsson

LULEÅ2010-07-09 06:00
Redan första veckan efter den privata vårdcentralen Hermelinen öppnade lämnade 2 600 patienter den allmänna primärvården. Enligt landstingets beräkningar så kommer 10 000 människor ha gått över till de privata alternativen i Norrbotten vid årsskiftet
- Vi pratar om det jättemycket kan jag säga, personalen är väldigt orolig för vad som ska hända. Det allra största problemet är att vi har jättestora sparbeting nu när vi ska genomföra vårdvalet. Landstinget måste spara pengar och då drabbar det primärvården, säger Meta Wiborgh.
Ojust balans
Hon tycker att situationen är absurd. Det går inte att konkurrera i en sån gammelmodig struktur som omöjliggör en effektiv skötsel av vårdcentralerna. Hon menar att det finns en ojust balans på marknaden som premierar de privata alternativen.
- Vi måste göra en gräns där vi som jobbar ska sitta för sig och de ska som ska beställa, landstinget centralt, följer de regler de har satt upp noga och även ser till att vi gör det. I min vision så jobbar vi som en intraprenad, säger Meta Wiborgh.
Hon vill spela på samma plan som de privata alternativen och menar att allmänna vårdcentraler inte kan marknadsföra sig lika aggressivt samt att det får spela efter helt andra spelregler.
- Jag fick ett mail häromdagen där det stod att vi skulle ta alla Hermelinens prover men att vi inte skulle få något betalt för det, Hermelinen har inget labb tydligen men de får ändå vårdpengen. Det är väl inte något jämlikt system, det är oerhört ojust. Det är jättemycket jobb för vår personal och det betalar vi, man blir arg.
I grunden bra
Meta Wiborgh säger att i en intraprenad hade man kanske kunnat fakturera Hermelinen för de kostnaderna. Samtidigt säger hon att det också är lättare för Hermelinen att anställa kompetent personal och göra sig av med odugliga. För allmänna vårdcentraler sträcker sig Las nämligen inte från vårdcentral till vårdcentral utan inom hela regionen. Då gäller först in sist ut inom hela landstinget och då kan vårdcentralerna inte riktigt själva bestämma vilka som jobbar på arbetsplatsen.
-  I grunden är vårdvalet bra, vi vill bara att det ska ske på ett schysst sätt, att det ska vara tydligt och att det skulle vara mindre byråkrati. Vi vill ju ta ansvaret men vi har ingen lust att hålla på och bli skuffade hit och dit. Vi vill ta ansvaret för vår verksamhet, säger Meta Wiborgh.
FAKTA Räds inte bråk
➤ Det är inte första gången Meta Wiborgh kritiserar landstinget. Hon blev bland annat rikskänd då hon gick ut och ställde sin karriär på spel för hon kritiserade landstingets beslut att köpa in svininfluensavaccin.
➤ Meta Wiborgh blev utsedd till årets ledare av Norrbottens läkarförening 2009.
➤ Hon har varit ordförande i Svensk förening för allmänmedicin.
➤ Branschtidningen Dagens Medicin utnämnde Meta Wiborgh till en av de mest inflytelserikaste allmänläkarna i Sverige under 2007.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om