Prestigeprojektet Slussen konstruerades i Luleå

Slussen är en av Stockholms viktigaste knutpunkter och ett hundratusentals resenärer passerar där varje dag, både i gåendes, i bil eller via tunnelbana. När det var dags att rusta upp slussen gick uppdraget att rita det tekniskt utmanande projektet till konstruktörer i Luleå.

Foto: Pia Hanzi

Luleå2019-08-30 13:43

NSD träffar ingenjörerna Peter Collin, Tore Lundmark och Victor Vestman på Rambolls kontor i centrala Luleå. Det är här som arbetet med att konstruera nya Slussenbron har bedrivits de senaste åren. Och det är något av ett prestigeprojekt för företaget som anlitats av entreprenören tack vare deras långa erfarenhet att bygga stålbroar.

– Vi har hållit på samma gäng med stålbroar i 30 år så man vet att vi har erfarenhet och kunskap, säger Tore Lundmark.

Tore Lundmark, 76 år, har arbetat i 49 år med att konstruera och utveckla stål- och samverkansbroar. 2012 utsågs han till hedersdoktor för sitt innovativa arbetssätt. Han har under arbetet med Slussen även varit mentor för sin 48 år yngre kollega Victor Vestman. Tores långa erfarenhet är efterfrågad i branschen konstaterar Peter Collin som även han haft Tore som mentor i början av sin karriär.

– Att vi fick rita Slussen i Luleå är mycket tack vare Tore. Det är det största jobb vi haft. Slussenbron är stor som en fotbollsplan, mäter 45 gånger 140 meter och väger 3 500 ton. För att bygga en sådan stor bro krävs kunskap, konstaterar Peter Collin.

– Jag har jobbat med tidiga skeden, och baserat på min erfarenhet så kommer man fram till ett förslag till lösning. Och sedan kommer unga nyutbildade ingenjörer som Viktor, som kan beräkningsmetoder och jobbar kontrollerat och dedikerat för att se till att det fungerar så att man kan lämna rätt mängder till en entreprenör som räknar på jobbet, menar Tore.

Under två år pågick beräkningsarbetet för broingenjörerna innan ritningarna med beräkningar av hur mycket stål som krävs för att bygga bron lämnades över till entreprenören.

– Om man räknar fel så att det går åt mer stål än beräknat blir ju entreprenören inte så glad. Men det gick bra när vi räknade på Slussen, det diffade bara på en knapp procent, konstaterar Tore nöjt.

– Det blir en 15 meter bred gång- och cykelbana. Jag skulle tro att det blir den bron som flest människor kommer att gå och cykla över i Sverige förutom all fordonstrafik som också passerar, säger Victor.

Vad har varit den stora utmaningen med Slussenbron?

– Det är en knepig geometri så det har varit att få allt att passa ihop. Bron är 90 centimeter hög i ena änden och sju meter i andra änden. Man bygger bron upp och ned, sedan vänder man på varje del och svetsar ihop den. Och då står den på stativ så att man kan köra in en trailer med hjul så att man kan lyfta alla delar samtidigt.

Slussenbron byggs i Kina och kommer att transporteras i ett stycke med fraktfartyg i till Stockholm. Färden beräknas ta cirka två månader och planen är att den ska sättas på plats i början av nästa år.

För Viktor Vestman, med fyra år i yrket, betyder det mycket att ha Tore Lundmark som mentor.

– Det är skönt att ha någon att luta sig emot. Att räkna kan man alltid lära sig själv men att applicera det till verkliga projekt är något annat. Vi pratar mycket om konstruktioner och Tore har erfarenheten och vet dessutom vad verkstäderna behöver ha för uppgifter slutändan.

Att ha fått uppdraget att bygga nya Slussenbron ser trion som ett prestigeprojekt.

– Det är absolut den mest kända bron som har omsatt mest pengar. Dessutom är det ett brobygge som det har varit ett väldigt rabalder kring. Många har tyckt till och det har varit politiskt svårt. I debatten har många velat ha det som det alltid varit. Men problemet med den gamla bron var bland annat att den rostade och att pålarna som bron vilade på inte fungerade. Kritikerna har bara protesterat mot att man bygger nytt. Problemet är ju också att världshaven stiger, och man vill inte höja Mälarens vatten, eftersom man då fyller tunnelbanan. I nya Slussenbron byggs nya avbördningskanaler som gör att man ökar kapaciteten att släppa ut vatten många gånger om, förklarar Tore Lundmark.

För Rambolls del är arbetet med Slussenbron i princip klara. De är fortfarande involverade i planeringen kring montaget som sker i början av nästa år.

– Vi har pratat om att boka bord på Gondolen och se ut över bygget, säger Peter och ler.

– Ja, fast jag har ju erfarenhet av att även om man bestämt sig för att göra något en viss dag, så händer det alltid något som gör att det blir förskjutet. Då kanske man måste beställa bord en hel vecka, skrattar säger Tore.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om