Kritiska åsikter får man ha, om man lämnar dem hemma. Det budskapet basunerar den nya kulturministern ut i Harold Pinters satiriska sketch ”Presskonferensen”.
På vindpinade Storgatan i Luleå ser det ut ungefär som ett vanligt torgmöte. Människor har samlats runt podiet. Svarta flaggor vajar. Musik ur högtalare i väntan på huvudattraktionen. Den nya kulturministern ska hålla presskonferens. Före detta chefen för säkerhetspolisen har fått jobbet. En hårdnackad typ som äntrar talarstolen.
Politiskt tillrättalagda frågor ställs av en korrumperad presskår. Och svaren från kulturministern är ett paket floskler om mångfald, lojalitet och kulturarv.
Men här och där går det överstyr. De som inte tycker rätt tas om hand på det mest brutala sätt. Och kritiska röster får finnas, men bara om de läggs hemma under sängen. Intill pisspottan.
Exakt samtidigt, denna lördag klockan 12.00, spelades den här korta sketchen på 22 andra platser i Sverige på initiativ av Folk och Kultur – som final på ett konvent för konst och kultur som hölls i Eskilstuna.
”Presskonferensen” marknadsförs som en satir över ett samhälle där kulturen styrs uppifrån. Där det handlar om att kontrollera människors tankar och känslor.
– Sketchen skrevs 2002. Men satiren är nära en verklighet i dag, säger Jonas Hellman-Driessen efter att ha klivit ur rollen.
– Vi tar oberoende press och demokrati för givna. Men förändringen kan gå fort, säger han.
Och Jonas Hellman-Driessens associationer går mot de populistiska strömningar som finns i Europa.
Ur det ministern proklamerar hörs tal om lojalitet till de fria marknadskrafterna. Samtidigt står Norrbottensteaterns egen bil i bakgrunden med reklambannern ”I samarbete med LKAB”.
Som om Pinters text vore en redan besannad själv-ironi.
– Nej, jag tror inte att vår bil ingick som ett medvetet element i scenografin, säger Jonas Hellman-Driessen.
I Pinters politiska engagemang syns inte bara rädsla för brunskjortornas återkomst, utan han uttrycker lika stor oro över redan rådande förhållanden. Bland annat reagerade han kraftigt mot USA under George W Bush och retoriken efter 9/11.
Bush sa: ”De som inte är för oss är emot oss.”
Pinter replikerade att han råkat in i en genomgripande offentlig mardröm med USA:s hysteri, ignorans, arrogans och stridslystnad.
När Bush sa att vi inte kan tillåta att världens värsta vapen befinner sig i händerna på världens värsta ledare, replikerade Pinter:
”Precis. Ta en titt i spegeln, grabben. Det är du.”