Pressade priser

För enmansföretagaren Sören Everos, 37, brukar dygnets alla timmar inte räcka till. Finanskrisen har dock förändrat läget.- Just nu är det lugnt. Jag har tappat tre jobb på den sista tiden när folk har blivit arbetslösa, säger Sören Everos.

Egenföretagaren Sören Everos i Luleå hoppas att folk upptäcker fördelarna med Rot-avdraget. Avdraget gäller upp till 50 000 kronor - det gäller att passa på nu säger Sören Everos. Foto: pär bäckström

Egenföretagaren Sören Everos i Luleå hoppas att folk upptäcker fördelarna med Rot-avdraget. Avdraget gäller upp till 50 000 kronor - det gäller att passa på nu säger Sören Everos. Foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-01-05 06:00
Han driver egna företaget "Everos Bygg & Trädgård". Under de senaste åren har Sören Everos tjänster varit mycket efterfrågade.
Pressade priser
- Jag har aldrig behövt annonsera. Det har fungerat som ringar på vattnet.
Nu är det annorlunda och Sören Everos tycker inte att det behövde vara så.
- Det är sant att folk har blivit uppsagda från jobb under de senaste månaderna. Även om tio procent blir hemma så betyder det ändå att de allra flesta har jobb. Räntan just nu är väldigt låg och dessutom infördes Rot-bidraget i december (se faktaruta). Jag tror inte att folk har fattat vad det gäller. Om det är två som står för fastigheten så får de göra avdrag för 50 000 kronor vardera. Nu har man chansen.
Han berättar att nedgången i konjunkturen gör att firmorna har bättre tid att ta jobb och att priserna blir pressade.
- Fast det borde jag kanske inte säga, säger Sören Everos och skrattar.
Rot-bidraget ser han som något mycket positivt.
- Det är jätteförmånligt. Fixa, passa på nu, det är bra för alla och får hjulen att börja rulla igen. Man vet inte hur länge Rot-avdraget finns. Tyvärr är det väl så att alla drar åt svångremmen, även de som inte behöver.
Färre svartjobb
En annan positiv effekt av Rot-avdraget är att det minskar svartjobben.
- Det stoppar svartjobben. Som det är nu tappar vi jobb för att folk jobbar svart. Det är bra att ha kvitton på utförda jobb när du skall sälja fastigheten. Med avdraget så blir det samma kostnad som ett svartjobb.
Räntenivån är en annan faktor som borde få fler att anlita hantverkare.
- Räntan är ju så låg, det var annorlunda runt 89 och 90 då räntan låg runt tolv eller tretton procent. Det borde vara en jättesnurr fast det kanske är många som har haft pengar på börsen.
"Jobbgaranti"
Jan Petschler, Boden, är regionchef för Sveriges Byggindustrier Norr.
- All bostadsbyggnad vid kusten har försvunnit. Rot-avdraget kommer att få ett visst genomslag. Jag tror att det gynnar främst exempelvis målare och elektriker. Dessutom tror jag att en del svarta jobb blir vita vilket betyder att det blir garantier på jobben som det ska vara. Men det kommer inte att rädda byggsektorn, då måste det mer till även om vi i Norrbotten inte är värsta drabbade i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om