Presidenten fastnade i polisens fälla

Krossa den organiserade brottsligheten.Det var budskapet från Rikskriminalen som samtidigt presenterade en lista på 100 av Sveriges farligaste män, den så kallade Alcatrazlistan.Två män från Luleå, Jörgen Eriksson, 40 och Rickard Nordin, 37, fanns på listan.När polisen grep Rickard Nordin satt han vakt i Hells Angels lokal i Stockholm.

Den här lasbilen rymde drygt sex kubik dieselolja. Här ses lastbilen passera gränsen mellan Sverige och Finland.Foto: FINSKA TULLEN

Den här lasbilen rymde drygt sex kubik dieselolja. Här ses lastbilen passera gränsen mellan Sverige och Finland.Foto: FINSKA TULLEN

Foto:

LULEÅ2009-04-15 06:00
Det var i juni 2007 som Rikskriminalens operativa råd, i all hemlighet, gick ut till samtliga polismyndigheter och presenterade ett paket som skulle störa den organiserade brottsligheten.
En förteckning på 100 av Sveriges farligaste och mest brottsaktiva män vad gäller organiserad brottslighet skapades.
Alcatrazlistan är en förteckning över de hundra mest aktiva kriminella personerna i Sverige, vad gäller grov organiserad brottslighet.
Började läcka...
Listan upprättas av Operativa rådet, polisens särskilda organisation mot grov och organiserad brottslighet.
Polisen på högsta ort ansåg att brottsligheten som bedrevs var grovt organiserad samt systemhotande. Rådet som leds av rikskriminalchefen består av representanter för landets polismyndigheter, säkerhetspolisen, Skatteverket, åklagarmyndigheten, Tullverket och ekobrottsmyndigheten.
Namnen på listan är inte offentliga men ganska snabbt började namnen att läcka ut.
Två av personerna från Luleå fanns på Alcatrazlistan vid den här tiden: 37-årige Rickard Nordin och Jörgen Eriksson, 40 år och president för Eastside i Gammelstad.
Polisen i Norrbotten, och övriga polismyndigheter i landet, fick snabbt pengar för att starta en utredningsverksamhet kring männen på listan.
Operationen fick arbetsnamnet Gränsland.
Norrbottenspolisen tillsammans med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland fick dela på fyra miljoner kronor. Lönekostnader och all övertidsersättning skulle respektive myndighet stå för.
Telefonavlyssning
Det var viktigt för den fortsatta utredningen att kunna knyta de två männen från Luleå till den organiserade brottsligheten.
Polisen i Norrbotten fick tillgång till avancerad telefonavlyssning och snart kunde man knyta männen till dieselsmuggling.
Operation Gränsland riktades mot tre nätverk varav Eastside var ett av dem.
Tämligen omgående kom det till polisens vetskap att Jörgen Eriksson åkte till Finland för att hämta finsk rödmärkt diesel, vilket ledde till att polisen fick problem.
Eftersom tankningarna skedde i Finland var svensk polis tvungen att få tillstånd av sina finska kollegor för att kunna bedriva spaning.
Stort spaningsarbete
Ungefär samtidigt pågick det en utredning i Finland mot mackägare i Ylitornio och en kompanjon till honom. Tillståndet för svensk polis att verka i Finland godkändes på rekordtid.
Tillsammans med polismyndigheterna Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, Rikskriminalpolisen/Teknik, nationella insatsstyrkan, Tullverket region Norr, internationella åklagarkammaren, kronofogdemyndigheten, Skatteverket/revisorer, finanspolisen, finsk polis och tull drog ett massivt spaningsarbete igång under täcknamnet Operation Gränsland.
- Totalt var vi 60 personer från de fyra länen som arbetade med operationen, säger den polisman från Luleå som hade det övergripande befälet över Norrbottensdelen av spaningsarbetet.
Han vill inte figurera med namn och bild eftersom han idag har en annan tjänst inom polisen.
Enligt en beräkning som TT har gjort medför smugglingen av röd diesel till Sverige att staten går miste om skatteintäkter för 131 till 157 miljoner kronor per år.
Inte längre misstänkt
Jörgen Eriksson åtalas inom kort för dieselsmuggling.
Rickard Nordin finns alltjämt i den innersta kretsen i Eastside i Luleå men han är struken från Alcatrazlistan och inte längre misstänkt för delaktighet i dieselsmugglingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om