För tre år sedan, när Sarah Lantz och hennes man Henrik bestämde sig för att köpa Tesla var det inte efter ett långt liv i miljöns tjänst.
– Jag har en karl som kommer från en motorintresserad släkt, där de i generationer har diskuterat bussinnovationer och diesel- och bensinmotorer vid middagsbordet, säger hon.
Maken själv kör en Dodge Ram, men var drivande i att det blev en begagnad Tesla.
– Henrik var supernyfiken på tekniken och prestandan. Håller den vad den utlovar? Bilen var knappt två år då Henrik slog till.
Prislappen hade knappast sjunkit dramatiskt.
– Det är ganska höga andrahandsvärden på den här modellen, men den är billig i övrigt, nästan ingen skatt och enda löpande kostnaden är spolarvätska.
Sarah Lantz själv var inte särskilt miljömedveten i trafiken innan elbilen införskaffades, men livsstilen har fångat henne.
– Känslan när man kör omkring ljudlöst utan att smutsa ner är obeskrivlig.
Nu drömmer den pickupförälskade Henrik om en eldriven pickup.
Det ska inte stickas under stol att Sarah Lantz Tesla är jämförbar med en sportbil, både i prisklass och prestanda. Men det är inte hästkrafterna som gjort det största avtrycket, utan bilen har förändrat Sarahs sätt att köra.
– Jag märker att jag kör bil på ett helt annat sätt. Mer kontemplativt, skulle jag säga. Trots att det här är en bil med så otroligt mycket att köra med så smyger jag fram. Lyssnar på vindljudet, känner en stillhet och livsnärvaro i körningen som är svår att beskriva.
Hon knappar in en fiktiv resa till Upplands-Väsby på den stora touchskärmen. Bilen tuggar en stund och sen spottar den ut en färdig resplan - komplett med tre stopp vid Teslas snabbladdare längs vägen.
– Du ser att vid den första behöver vi stanna 45 minuter. Det är en viss skillnad mot när jag körde bensinbil och skulle tanka på macken, det skulle gå fort, säger Sarah.
Även om mycket är höljt i dunkel gällande Teslas val av plats för snabbladdare (Luleå har exempelvis ingen, utan närmast är Skellefteå och Töre) så är det tydligt att det finns en tanke, för vid varje stopp finns både något att äta och kanske ett motionsspår.
– Det går inte att hetsa om man kör långt, ner till Stockholm till exempel. Bilen räknar själv ut vad som är rimligt. Navigatorn föreslår var jag ska ladda, äta och motionera och kanske stanna och be en stund, eller nåt, säger Sarah Lantz.
Men allt har inte varit en dans på rosor sedan elbilen förändrade Sarah Lantz liv. Förra vintern drabbades familjen av en rejäl vattenskada och tvingades spendera vintermånaderna i stugan.
– Det funkade bra utan varmgarage, men påverkade batterilängden en aning. Men ner till -25 skulle jag säga att jag inte upplever någon större skillnad i prestanda, men räckvidden minskar med några mil.
Men en dag råkade Sarah Lantz köra in bilen i stugväggen och skadade en av dörrarna. En enkel plåtskada kan man tänka, men det visar sig att en elbilsdörr innehåller en hel del teknik.
– Jag lämnade in den på en verkstad här uppe, och de rätade ut bucklan, men kunde inte sätta tillbaka dörren på bilen.
Så Teslan fick åka bärgare ner till Upplands-Väsby (en servicebil finns annars i Umeå, men coronapandemin gjorde den otillgänglig). När Sarah Lantz fick tillbaka bilen var det med en chock – Tesla hade bytt batteri, något som gick på garantin.
– De hade sett spår av kondens i det gamla. Och när jag satte mig i bilen hade jag den nyaste programvaran, känslan var som att kliva in i en ny bil.
När Sarah Lantz bytte elbil anade hon någonstans att det inte skulle bli friktionsfritt i alla läger. Att vara präst och unna sig en lyxbil, hur funkar det med församlingen?
– Ibland får jag frågan. Men jag brukar skämta och säga att den här modellen finns ju i himlen!
Teslas grundare mångmiljardären Elon Musk som också investerat i rymdfärder har nämligen skickat upp sin egen Tesla i rymden.
– Men det finns många olika åsikter och jag respekterar det. För Henrik och mig handlar det om att vi gillar utveckling.
Sen argumenterar Sarah Lantz för att elbilstillverkarna har allt ljus på sig och frågor som batterihantering och hållbarhet är något som diskuteras hela tiden.
– Jag tänker att det borde finnas goda förutsättningar för globala klimatsmarta rutiner, säger Sarah Lantz och avslutar med:
– Även om det inte är alla rätt nu så utvecklas konceptet hela tiden. Det gillar jag.