Praktik på Irland stärkte självförtroendet

LULEÅ/BODEN. Gymnasieelevernas praktik i Dublin gav erfarenhet och språkträning.- Man vågar mer nu, säger Maya Nilsson, elev vid omvårdnadsprogrammet, Boden.

Gymnasieeleverna som kommit hem  från Irland och är på väg ut i det verkliga livet. Maya Nilsson, Emir Ismicic, Elin Hagnelöv, Theres Nylund, Liselott Nilsson och Cecilia Malmström.FOTO: Bengt-Åke Persson

Gymnasieeleverna som kommit hem från Irland och är på väg ut i det verkliga livet. Maya Nilsson, Emir Ismicic, Elin Hagnelöv, Theres Nylund, Liselott Nilsson och Cecilia Malmström.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-05-29 06:00
I början av maj kom sex gymnasieelever hem ifrån praktik i Dublin på Irland. Eleverna går på barn- och fritidsprogrammet, Luleå, respektive omvårdnadsprogrammet, Boden, och har praktiserat på förskolor och äldreboenden i Dublin.
Praktiken har kommit till stånd genom ett samarbete programmen emellan och pengar från ett tvåårigt EU-projekt.
Emir Ismicic, 19 och Maya Nilsson, går på omvårdnadsprogrammet i Boden. De praktiserade på ett äldreboende för pensionerade munkar, St. Patric nursinghome.
Respekt för de gamla
Den materiella standarden var inte som i Sverige, berättar de. De reagerade också på den respekt alla hade för pensionärerna.
- Vi var tvungna att titulera munkarna med "brother". Glömde vi det fick vi en tillsägelse, säger Emir Ismicic.
Även i förskolan, daynursery, var det stora skillnader jämfört Sverige. På Irland är det bara högutbildade familjer som har barnen där. Avgiften är cirka 10 000 kronor per barn och månad. Barnen är mellan fyra månader och fyra år, personaltätheten högre än i Sverige, och lokalerna mycket fina, men mindre. Barnen är bara ute några minuter per dag.
- De var noga att barnen inte ramlade. Ett blåmärke eller skrubbsår skulle rapporteras. Annars kunde den som hade ansvaret stämmas personligen, säger Liselott Nilsson.
Självförtroendet stärkt
Eleverna är nöjda med sin praktiktid och tycker de att de fått större självförtroende.
- Genom resan blir det lättare att ta hand om och förstå människor som kommer till Sverige från andra länder och andra kulturer, säger Maya Nilsson.
Att få träna sin engelska, är också en av vinsterna.
För lärarna Inger Hultberg, Luleå, och Anita Åkerlund, Boden, är projektet ett bevis på att deras samarbete fungerar bra. De tycker att det är viktigt att visa på yrkesprogrammens möjligheter.
Nu är skolan snart slut och eleverna tycker att det ska bli skönt. Theres Nylund ska jobba, för att senare plugga till polis eller fritidspedagog.
- Men det är klart att det är blandade känslor att sluta skolan. Man har ju gått hela sitt liv och nu klipps navelsträngen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om