Postnord: "Vi tvingas till postutdelning varannan dag"

Postnords ledning erkänner att den dagliga postutdelningen i flera bostadsområden har ställs in under pandemin. "Vissa dagar har vi så hög sjukfrånvaro att vi tvingas till detta", säger områdeschefen Peter Flymalm som samtidigt beklagar personalmissnöjet.

Akut personalbrist på Postnord under hösten orsakade inställda turer i bostadsområdena. "På kort tid förlorade vi 15 av 60 brevbärare", säger Peter Flymalm, områdeschef Postnord Norrbotten.

Akut personalbrist på Postnord under hösten orsakade inställda turer i bostadsområdena. "På kort tid förlorade vi 15 av 60 brevbärare", säger Peter Flymalm, områdeschef Postnord Norrbotten.

Foto: Postnord

Luleå2021-12-06 06:00

Brevbärarna larmar om ett stort missnöje hos personalen inom Postnord i Luleå men kritiken i insändaren överraskade ledningen.

– En medarbetarundersökning 2021 visade betydligt bättre resultat vad gäller trivsel med mera. Men vi är 120-130 personer anställda i Luleå, så det är klart att inte alla är nöjda, säger Peter Flymalm, områdeschef för Postnord Norrbotten.  

Vi har uppgifter om att ledningen i Luleå efterforskade vem som skrev insändaren, vilket strider mot meddelarfriheten?

– Inget jag har hört något om. Jag har däremot diskuterat med den lokala ledningen om att vi ska ta till oss insändaren, oavsett vem som har skrivit den. 

Samtidigt bekräftar han att den skriande personalbristen under pandemin innebär att Postnord tvingas ställa in dagliga turer i bostadsområdena.   

– Vissa dagar har vi så hög sjukfrånvaro att vi har tvingats till detta. Det kan handla om ett postnummer i veckan, inget vi är nöjda med. 

Samtidigt vill han sätta problemet i proportion. 

– De senaste månaderna har vi haft tre miljoner försändelser i Luleå. Ungefär en procent har försenats. Dessutom sprider vi de inställda turerna i olika bostadsområden. Enskilda postnummer ska inte påverkas flera dagar i rad.  

undefined
Akut personalbrist på Postnord under hösten orsakade inställda turer i bostadsområdena. "På kort tid förlorade vi 15 av 60 brevbärare", säger Peter Flymalm, områdeschef Postnord Norrbotten.

Utöver pandemins effekter uppger Flymalm att Postnord på kort tid har förlorat 15 av 60 brevbärare.

– De gick vidare till studier med kort varsel, största faktorn till problemen i höst. Svårt att på en gång ersätta 25 procent av arbetsstyrkan och hitta inhoppare under pandemin när antalet sjuka växlar från dag till dag. 

Postnords stora problem har annars varit den kraftigt minskande volymen av brevförsändelser, vilket har medfört stora personalnedskärningar.

– Brevmängden har halverats sedan år 2000 och brevportot betalar vår verksamhet, så därför måste vi anpassa oss. Självklart är det betydligt färre brevbärare i dag. 

Sedan postterminalen på Kallkällan lades ned förändrades organisationen. I dag jobbar hälften av Luleåpersonalen som brevbärare, övriga jobbar med sortering och pakethantering. 

undefined
" Brevmängden har halverats sedan år 2000 och brevportot betalar vår verksamhet, så därför måste vi anpassa oss. Självklart är det betydligt färre brevbärare i dag", säger Peter Flymalm, ormådeschef för Postnord.

Brevbärare som Norr Media talar med beskriver att arbetsuppgifterna har blivit mer fysiskt krävande och komplicerade, något som bekräftas av områdeschefen.

– Inget lätt jobb att vara brevbärare i dag. Den totala mängden post är mindre men momenten är fler. På senare år har mobilerna tillkommit, där det ska scannas försändelser med mera. 

En stor del av missnöjet hos personalen handlar enligt Peter Flymalm om den nationella förändringen till varannan dag-utdelning, som redan har inletts i södra Sverige och som väntas gälla även i Norrbotten senare under 2022.

– Jag vet flera äldre medarbetare som inte tycker om detta, så visst har det diskuterats.

Han hänvisar till en arbetsplatsträff i höstas, där Peter Flymalm medverkande och där det inte framkom att personalen kände sig nedtystad.

– Jag bjöd in till en öppen dialog då. 

Enligt brevbärarna råder snarare ”envägskommunikation”, att ledningen talar i ”monologer”. 

– Olyckligt att det upplevs så, samtidigt behöver vi som arbetsgivare informera våra medarbetare. Om de inte tar chansen att ställa frågor och komma med synpunkter, blir det mestadels chefens syn som framhålls.

Anställda ska även ha uppmanats att säga upp sig om de inte trivs. 

– Självklart olämpligt att uttrycka sig så som chef. Det gäller på alla arbetsplatser.

Personalen är kritiska till de långa passen och menar att arbetet har blivit alltmer ”monotont”? 

– Under en enskild dag har det blivit mer enformigt men vi erbjuder möjligheten att variera arbetsdagen, att ena dagen jobba inne och sortera och nästa vara ute som brevbärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!