Politikerna i Luleå kommun fattade beslut om att rusta upp den hundra år gamla träkåken som är en kopia av det rådhus som en gång stod i stadsparken. Första steget är att säkra ytskikten, det vill säga panel, lockläckt, fönster och tak.
Norrköpingsföretaget Kyrktak Bygg, som är specialister på renoveringar av spåntak, fick uppdraget.
De har arbetat på platsen sedan 6 juni och nu är de snart klara med att ha bytt ut alla spån på taket. Det finns spåntak som är gjort av mycket tunna sstickpån men här är det 60 centimeter långa spån, gjorda av kärnvirke från Kyrktaks egen fabrik i Finland.
Företaget han jobbar för åker land och rike runt och renoverar tak av denna typ.
– Vi håller bara på med träspån. Det är kan vara kyrkor, klockstaplar och kulturbyggnader, säger Fredrik Karlsson.
Det finns även privata byggnader med spåntak.
Han visar på marken hur spånen läggs på varandra för att det ska bilda ett tätt ytskick. Varje spån spikas fast med två spikar, spikar som döljs under nästa lager. Hur årsringarna går i spånen påverkar avrinningen och på de mer flackare partiet högre upp används den varianten som ger bättre avrinning samt även näver. Taket ska renoveras exakt som det tak som fanns förut.
Under takställningen blir det riktigt varmt. Det fina sommarvädret gillas av många men för spåntakläggarna har det varit hett värre.
Tur då att uddens bad ligger nära.
– Jag har varit och badat en gång, det blir nog en gång i dag också för det är varmt, säger Fredrik Karlsson.
Han berättar att när taket revs fanns farhågor att det skulle vara skador på undertak och takstolar, orsakat av regn som tagit sig in. Underhållet har som synes inte varit det bästa, faktiskt långt ifrån.
– Men det såg jättebra ut, det hade inte gått igenom, säger Fredrik Karlsson.
Nu återstår bara någon dags jobb innan det är dags att ta en liten paus. När de återvänder kommer panelen och lockläckten på baksidan att bytas samt lockläkten på framsidan. Gamla fönster som inte var för dåliga har skickats på renovering och ska monteras tillbaka. Skorstenarna måste ses över och när det arbetet är klart ska taket tjäras.
Det nya taket ska förhoppningsvis hålla för många generationer.
– Kärnfuru som det här håller i hundratals år om man tar hand om det. Det är underhållet det brukar fallera på, säger Fredrik Karlsson.