Populärt soprumsbibliotek

Biblioteket i soprummet är inget sopigt bibliotek. Här finns allt från skönlitteratur till dikter, vetenskap och en latinsksvensk ordbok.

TUMMAD. Boken om Patrik Sjöberg är vältummad.

TUMMAD. Boken om Patrik Sjöberg är vältummad.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-10-29 09:04

Biblioteket finns i Bostadsrättsföreningen Mjölkuddens soprum. Några boende ställde in bokhyllor och sedan kom den ena efter den andra ner med böcker och lånade med sig andras böcker.

– Alla kan lämna och låna. Lånetiden är obestämd. Du har en bok tills du är färdig med den, säger Pepe Joncevski, en av de boende i bostadsrättsföreningen.

Han är mycket intresserad av böcker och av ett hållbart samhälle med återvinning.

– Biblioteket här innebär återvinning och att de som bidrar till det får kunskap i gengäld genom de böcker som de lånar.

Pepe Joncevski berättar att han har rest i många afrikanska länder och att han gjorde ett specialarbete om bibliotek på landsbygden i Botswana när han gick en kurs i u-landskunskap.

– Det var enkla bibliotek i form av läsrum. Astrid Lindgren fanns representerad, översatt till setswana.

Eva Sundberg har haft en lägenhet i Bostadsrättsföreningen Mjölkudden sedan 1960-talet och uppskattar stort idén med soprumsbiblioteket. Hon står och spanar in det aktuella utbudet.

– Med tiden kan vi dela in böckerna i olika fack, säger hon.

Apropå böcker så vill Pepe Joncevski påpeka hur mycket elände utvinningen av ämnet coltan som finns i bland annat läsplattor har ställt till med i Kongo.

– Teknikföretagen köper billigt coltan därifrån samtidigt som brytningen av detta svartmalm leder till förgiftning av människor och natur.

En bok-, miljö- och rättvisevän har talat – i soprummet som också är ett bibliotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om