Laserstrålning och IPL (intensivt pulserande ljus) används i kosmetiska sammanhang bland annat för att ta bort rynkor, hårväxt, synliga blodkärl och tatueringar.
Hos Helena Skjöldmöe som driver skönhetssalongen Bozza Workshop i Luleå ligger hårborttagning med fyrvågslaser i topp bland populära behandlingar.
– Jag har minst 10–16 kunder per dag som gör det. Många av dem har PCOS-syndrom, en hormonell störning som gör att kvinnor får skägg, mustasch och hår på bröst och rumpa, berättar hon.
Helena Skjöldmöe berättar att seriösa salonger endast köper in certifierade och godkända maskiner från auktoriserade återförsäljare, som också står för utbildning och underhåll av maskinerna.
– Utbildning ska hållas löpande under hela tiden man jobbar med maskinerna och salongerna ska kunna visa upp papper på att maskinerna är testade och certifierade i Sverige, säger hon.
Det är viktigt att kunden undersöker både utförare och läser på om behandlingen i förväg, understryker hon, och därefter börjar med att boka en konsultation.
– Informationen ska ske både skriftligt och muntligt och du ska också få information om hur du kan återkoppla under en eventuell läkperiod efteråt.
Både laser och IPL är förenade med risker om de används på fel sätt.
Marilla Altersten på Strålsäkerhetsmyndigheten är specialiserad på strålning inom kosmetikbranschen.
– När det fungerar som det ska och lasern träffar på rätt ställe så bränner den bort hårsäcken och då är det jättebra. Men problemet är att det är många utövare som inte riktigt har koll på vad de gör. De skickar för mycket ljus eller använder fel våglängd så att du bränner bort en stor del av huden och du kan få en allvarlig brännskada, berättar hon.
Brännskadorna kan ta lång tid att läka och ge upphov till både ärr och infektioner.
Känsligast är ögonen.
– Laser kan ge väldigt allvarliga skador och permanenta synnedsättningar. Den går in som en sylvass spik när den träffar. IPL är inte lika farligt, men kan ge också ge skador, varnar Marilla Altersten.
I båda fallen ska man använda skyddsglasögon. Om behandling ska utföras inom två centimeter från ögat måste det finnas en ansvarig läkare.
Vissa skönhetssalonger erbjuder också borttagning av pigmentfläckar med laser.
– Då ska du först ha kollat upp pigmentförändringen hos en hudläkare. Annars kan det hända att du tar bort ett förstadium till en tumör och på så sätt försenar en cancerdiagnos. En seriös behandlare frågar först om du har kontrollerat pigmentförändringen hos en läkare.
När det gäller plastikkirurgi och injektionsbehandlingar i skönhetsbranschen är det Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som är tillsynsmyndighet och det krävs legitimerad sjukdvårdspersonal för att få utföra ingreppen.
För laser däremot krävs det enligt lagen varken utbildning eller legitimation.
– Därför är det viktigt att du som kund frågar ut den som ska göra behandlingen om vilka risker som finns och ser till att få ett svar som inger förtroende. En kunnig behandlare kommer då att berätta om risken för brännskador och berätta vad han eller hon gör för att undvika det, säger Marilla Altersten.
Ifjol fick Strålsäkerhetsmyndigheten in 24 anmälningar mot skönhetssalonger.
– Den som råkar ut för en skada får gärna tipsa oss via vår hemsida, säger hon.