Två år i rad har pandemin stoppat galan. Julen 2020 var ett genomförande uteslutet och inte heller i år blev det möjligt, trots släppta restriktioner.
– Det tar nästan ett år att få ihop alla pusselbitar. Även om det nu hade gått att hålla en arenashow så var det helt enkelt för kort tid, säger Lena Callne, projektledare.
Familjen Majorovs beslut i våras att flytta från Luleå till Norrköping kom som en kalldusch. Förutom att konståkningen i Luleå förlorade tränare och åkare i världsklass var det också ett hårt slag för Christmas on Ice. Familjen har i hög grad haft del i showen, med Irina Majorov som koreograf och sönerna Alexander och Nikolaj i bärande roller.
Luften gick till att börja med ur arrangörerna. Men sedan började tanken på en återkomst att spira.
– Christmas on Ice har blivit mer än bara en show. Den har betytt mycket även för familjen Majorov, inte minst för Irina med hennes konstnärliga glöd. Vi kände alla att det här med livemusik och konståkning är ett allt för bra koncept för att släppa det.
Callne var med och startade showen 2013, då som styrelseledamot i Luleå konståkningsklubb.
– Vi såg det som ett sätt att skapa uppmärksamhet kring sporten och dra in pengar till klubben. Men det blev ohållbart att ideellt lägga ner en kvarts årsarbetstid på showen. Vi ville dessutom höja ambitionsnivån och det blev för stora ekonomiska risker för klubben.
Lösningen blev en samproduktion med företaget Christmas on Ice Production med musikprofilen Stefan Gunnarsson som vd, där bolaget tog den ekonomiska risken.
Lena Callne har nu projektledarrollen i samma bolag. Idéarbetet för 2022 är i full gång.
– Jag utesluter inte att det blir i Luleå igen, men vi öppnar för att det kanske blir någon annanstans. Själva konceptet kan ju egentligen genomföras var som helst i Sverige.
En förutsättning är att den numera Norrköpingsbaserade familjen Majorov finns med.
Handlar valet av ort om vad som fungerar för dem?
– Ja, men också om vilka samarbetspartners vi hittar, för att våga satsa ekonomiskt men också för att få det att funka praktiskt.
Blandningen av elitåkare och ungdomar har varit ett framgångskoncept, tillsammans med publikdragande artister som Lisa Miskowsky och Kalle Moraeus.
Har ni samma höga ambitioner för framtiden?
– Minst lika höga. Det har varit en drivkraft att höja ribban konstnärligt år för år. Den drivkraften finns kvar.