Han ser bara fördelar med vinterbad.
– Ruset och dopaminet du får, skjutsen, att kroppen svarar direkt – det är oslagbart. Sedan får man lida litegrann, att man är lite kall för en stund, men så länge man gör det under kontrollerade former så är det faktiskt helt fantastiskt.
Skor, vantar och mössa är att rekommendera.
Pontus Josefsson är ursprungligen från Kiruna, men bor i Luleå och jobbar som massör, livscoach och terapeut. Han har också en egen podd och ett Instagramkonto, där han vill inspirera och motivera till en hälsofrämjande livsstil.
Han gillar utmaningar av olika slag, har spelat hockey på elitnivå, sprungit ultra-maraton och deltagit i realityserien "Elitstyrkans hemligheter" i TV4, där han fick prova på att drillas av elitsoldater.
– Det här med vinterbad är mer ett vardagligt element som jag använder för att träna min uthållighet och tänja mina gränser.
Han tänkte hålla på fram till april eller maj.
Bäst är det när det är minus 20 grader och vindstilla. Kontrasten mot vattnet som håller en temperatur på tre, fyra grader gör att det inte känns lika kallt.
– Då är det nästan lättast att bada, så vill ni testa så gör det när det är iskallt är mitt tips.
Idag där emot är det bara minus fem grader, men snålblåst, och då tränger kylan igenom märg och ben.
Finns det aldrig något ögonblick då du tvekar att gå i vattnet?
– Jag skulle säga att jag tvekar nästan varje gång. Det första steget när nästan det jobbigaste, sedan rullar det på. Det handlar om att lära dig hantera stressen och hitta lugnet.
På Varvet där han badar idag finns det en bastu, men den brukar han inte nyttja.
– Bara ibland om jag får med mig någon polare. Jag ser det som lite fusk, att du värms upp och sedan kan du gå in i värmen igen efteråt. Du låter inte kroppen ta hand om kylan av egen kraft.
Han åker inte till Varvet varje dag, utan ibland badar han i en egen liten badtunna hemma på balkongen i Gammelstad.
– Jag bor högst upp och försöker att inte störa grannarna med det.
I badtunnan är det egentligen ännu kallare än i ett naturbad, vilket har lett till ganska besvärliga konsekvenser eftersom det helt enkelt fryser. Han har testat att isolera och till och med salta vattnet, men det har inte hjälpt.
– Det är jättemycket problem med den och väldigt omständligt. Jag måste hacka is varje dag och tömma och fylla på. Därför är det nästan lättare att åka hit.
Bortsett från att han personligen har bestämt sig för att bada varje dag, tycker han inte att man ska förknippa vinterbad med prestige och prestation.
– Du utsätter dig ju för något obehagligt, men ta det bara lugnt, sätt inte upp någon tid, utan försök se vad som händer med kroppen och hur du kan hantera det. Försök att inte kämpa emot, utan bara vara i det en stund. Oftast går det väldigt bra.
Det finns också stora hälsofördelar, både fysiskt och mentalt, menar han.
Om man som jag är en badkruka även sommartid, är det svårare då?
– Jag är faktiskt också en badkruka, men någonstans innerst inne måste man bestämma sig för det och bara acceptera allt vad det innebär. Då kan alla vinterbada.
Själv har han inte någon lägsta tid som han ska vara i vattnet.
– Jag försöker vara snäll mot mig själv. Ibland blir det tre minuter om det känns bra, men ibland bara en minut.